KİMİ KUYU KAZAR HER GEÇEN SU İÇSİN DİYE KİMİ DE KUYU KAZAR HER GEÇEN DÜŞSÜN DİYE

(Toplumsal İlişkiler 711)

وَمَكَرُوا وَمَكَرَ اللّٰهُؕ وَاللّٰهُ خَيْرُ الْمَاكِرٖينَࣖ
Derken, sömürüye dayalı şeytânî düzenlerinin sarsıldığını gören zamanın kâfirleri, Elçiyi ve izinden gidenleri yok ederek Allah’ın nurunu söndürmek için nice hesaplar yaptılar, gizli gizli tuzaklar ve plânlar kurdular. Fakat Allah’ın da bir plânı vardı. Hem de, hiçbir gücün karşı koyamayacağı ve dâimâ en güzel sonuçlara ulaştıran müthiş bir plân… Öyle ya, Allah, plân kuranların en hayırlısıdır.” (Al-i imran/54)

Tarihin gördüğü en dobura insanlardan, evliyalardan, sevgili Mevlana hazretlerinin yetişmesinde ve olayların batıni yönüne nüfuz etmesinde, ilmi ledünnü kavramasında, çok ama çok emeği geçen çok sevdiğim, Hz. Şems-i Tebrizi der ki; “kimi kuyu kazar her geçen su içsin diye, kimi de kuyu kazar her geçen içine düşsün diye.”

İnsan ne melektir, ne de şeytandır. Ama hem melek gibi iyi güzel işler yapar, hem de şeytan gibi kötü çirkin işler yapar. Anlayacağınız çifte standart uygulama kapasitesine sahip insanoğlu. Bu yüzden olsa gerek, onun üstünlüğü anlatılır hep Kur’an’da. Yeryüzünde Allah’ın halifesi olduğu, yani kendisine otorite verildiği, ayetlerde sıkça vurgulanır.

İnsanın irade eğitiminde zayıflıklar göze çarpıyor. Kendini acaba nefs-i emmarenin (kötülüğü isteyen nefsin) emrine mi vermiş? Halbuki ona nefsini silenlerden değil bilenlerden olmasını öğütlemişti son elçi.

Niye insanlar su içsin diye değil de, içine düşsün diye kuyu kazarlar? Bu hasetlik fesatlığın ucu bucağı niye görünmüyor? Bu kin, garez, öfke ve hınç da neyin nesi böyle? İlla toprak mı doyuracak onu? Bu nefret onu bitirmiyor mu?

Yüce Yaratan o nefsin kendini tanrılaştırmasına pür dikkatimizi şöyle çekiyor:

Arzu ve tutkularını kendisine ilâh edinen kimseyi gördün mü? Zevklerini, çıkarlarını, ihtirâslarını hayatın biricik ölçüsü hâline getirerek bunları kendisine tanrı edinen kimsenin ne kadar zavallı, ne kadar aşağılık hale geldiğini görüyorsun, değil mi? Şimdi, onun inkârından sen mi sorumlu olacaksın?” (Furkan/43)

Bu yüzden insan narsist eylemlerine şöyle bir göz atarak arada aynaya bakmalı, ama güzel miyim falan filan diye değil, ‘insan mıyım ben, yoksa insan olmaktan çıkmış mıyım’ diye.

Şemsettin ÖZKAN

02.06.2022 DOĞANŞEHİR

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir