(Toplumsal İlişkiler 538)
ذَرْهُمْ يَأْكُلُوا وَيَتَمَتَّعُوا وَيُلْهِهِمُ الْاَمَلُ فَسَوْفَ يَعْلَمُونَ
“Onları bırak, (şimdilik) yesinler, yararlanıp eğlensinler ve onlar (boş) bir emel ve umutla oyalanıversinler. (Ama)
İleride (suçlarını ve sonuçlarını) bileceklerdir.” (Hicr/3)
Tolstoy modern insanın hayatını şöyle özetliyordu; “yiyordu, içiyordu, uyuyordu, uyanıyordu ama yaşamıyordu.” İnsanın hayatında anlam arayışını derslerde anlatırken sürekli kullandığım ama aslında insanın yaşar gibi yaptığını anlatan bir cümlem vardı Tolstoy’un bu sözüne çok yakındı. Bu cümle şöyleydi; “ye, iç, yat, uyu, kalk, tuvalete git gel! Buna yaşamak mı diyorsunuz?” modern dünyanın insanının hemen hemen hayatı bu değil mi değerli dostlar?
Kemal Sayar’a göre de;“modern dünyada insan daha özgür ama daha narsist ve yabancı. Narsisizmin en önemli ilacı insanın kendi benliğini aşan bir gayeye yönelmesidir.” Modern insanın en önemli kazanımı kabul edilen bireyselleşme faktörü belki de bugün aslında o yaşamıyor yaşar gibi yapıyor sonucunu doğuruyor kimbilir? Modernleştikçe insan psikolojisi üzerinde baskılar da arttıkça psikolojik hastalıklarda da bir fazlalaşma sözkonusu. Tamam rahat ama, asıl insanı insan yapan ruhu doyurulamadığı için olsa gerek modern olmayan zamanlarda insanlarda çok da irdelenmeyen “hayatı anlamlandırma” hareketleri modern zaman insanlarında daha sık görülür olmuştur. En önemli etken de modern çağın insanı dinden uzaklaşması olarak, narsist, bireysel çözümler üretmeye kalkışmasıdır. Bu yüzden olsa gerek hayatına anlam katmak gerektiği noktasına gelmiştir.
Modern çağın insanının en önemli açmazı hedonist (hazcı) bir anlayışı benimsemesidir. Tamamen bedeninin arzu ve isteklerini önceleyen bir metot geliştirmiştir. Bu yüzden olsa gerek onun hayatı yarım, ruhu yok ve aslında yaşamıyor o. Bu yüzden şarkılarını bile “ yaşayan bir ölüyüm” diye dillendiriyor.
Şemsettin ÖZKAN
07.12.2021 DOĞANŞEHİR
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com