YAŞLILAR HER ŞEYE İNANIR ORTA YAŞLILAR HER ŞEYDEN ŞÜPHELENİR GENÇLER İSE HER ŞEYİ BİLİRLER

(Toplumsal İlişkiler 1660)

اَللّٰهُ الَّذٖي خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفاً وَشَيْبَةً يَخْلُقُ مَا يَشَٓاءُ وَهُوَ الْعَلٖيمُ الْقَدٖيرُ 

“Allah sizi bir zayıflıktan (meni, cenin ve emzirme dönemlerindeki aciz ve çaresiz durumlardan) yarattı. Sonra (bu) zaafın ardından sizde bir kuvvet kıldı (insana güç ve yetenek kazandırdı); sonra bu kuvvetin (ergenlik, gençlik ve yetişkinlikteki dinçliğin) ardından da (yine) bir zayıflık ve yaşlılık (dönemine) ulaştırdı. (Allah) Dilediğini yaratır. O (sonsuz) İlim ve Kudret sahibi olandır” (Rum/54)

İnsanlar doğarlar, büyürler ve ölürler. Çocukluktan gençliğe, orta yaşlılıktan yaşlılığa uzanan bir hayat sürerler. Bu çağların her birinin psikolojisi de başka başkadır. 

            Oscar Wilde der ki; “yaşlılar her şeye inanır, orta yaşlılar her şeyden şüphelenir, gençler ise her şeyi bilirler” derken insanın bu evrelerindeki değişimlere değinir.                                                

            Aslında insanlık için katma değer üretenler ister genç olsun ister ihtiyar şu hadiste belirtilen özellikte olanlardır desek sanırım yanlış olmaz: “Eğer takva sahibi gençler, beli bükülmüş yaşlılar, süt emen çocuklar, yayılan hayvanlar olmasaydı, belalar sel gibi üstünüze dökülecekti.”(Taberani, el-Evsat, 7/134) 

            Victor Hugo Sefiller romanında şu cümleleri kurar: “Bu bir doğa yasasıdır. Doğa hiç bir zaman geri bakmaz, daima ileri bakar. Gençler geleceğe, aydınlığa bakarlar. Yaşlılar gölgelerde, geçmişte yaşarlar. Kökten tamamen ayrılmamakla beraber, yeni yetişen taze dallar ağaçtan uzaklaşır.” 

            Bu yüzden olsa gerek, yaşlılar mazide yaşadıklarından yeniliğe kapalıdır. Yeniliğe kapalı olan statükocu yaşlıların her şeye hemencecik kanmaları, inanmaları da kaçınılmaz bir gerçektir. 

           Gençlerin geleceğe aydınlığa doğru koşmaları, yeniliğe açık oluşları, onların daha iyi bilmelerini sağlayabilir. Sadece tecrübe eksikliğinden söz edilebilir, ama günümüz internet dünyasında, bilgiye çok çabuk ulaşmaları, onları her şeyi daha iyi biliyorlar kılıyor. Doğrusu yaşlılar onlardan birçok konuda, bilhassa teknolojiden yararlanma noktasında çok yardım alıyor.

           Orta yaşlılar geçmiş ve gelecek arasında durduklarından meselelere biraz daha septik (şüpheci) baktıkları gözleniyor. Yani adımlarını daha dikkatli atıyorlar. Sazan gibi her şeyi öyle kabul etmiyorlar. İnceliyorlar, araştırıyorlar. Sadece mazi ve ati arasında köprü kurarken, şüpheci yanları ön plana çıkıyor hepsi bu.  

Şemsettin ÖZKAN
11.01.2025 İNEGÖL

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-1000kitap.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir