UCUZ BİR İNSANA VERİLMEYECEK KADAR PAHALI BİR HEDİYE: AŞK…

 (Toplumsal İlişkiler 74)

Eğirdir gölü, ISPARTA


اِذْ قَالُوا لَيُوسُفُ وَاَخُوهُ اَحَبُّ اِلٰٓى اَب۪ينَا مِنَّا وَنَحْنُ عُصْبَةٌۜ اِنَّ اَبَانَا لَف۪ي ضَلَالٍ مُب۪ينٍۚ
“Hz. Yakub’un (a.s.)oğlu Hz. Yusuf’a beslediği derin ve engin muhabbeti zaman zaman açığa vurması, üvey kardeşlerini kıskandırıp fesada sürüklemiş) Ve onlar şöyle demişti: “Yusuf ve kardeşi, babamıza bizden fazla sevgili (ve değerlidir) . Oysa biz birbirini destekleyen daha becerikli kimseleriz. Babamız, açık bir şaşkınlık ve yanlışlık içindedir.” (Yusuf/8)

“Aşkın hikâyesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sorun,” diyen Hz. Mevlana aşkın en iyi tanımını yapmıştır. Yani aşk, sevgili için uğruna ölümü göze alma eylemidir. Hem de hesapsız, tertemiz bir bakış açısıyla.

         “Ben bir balığım, aşk ise daldığım bir derya… Aşktan gözlerim yaşlı olsa da o derya gözyaşlarımı nerden bilir? Başımı o denizden çıkarayım desem balığım ya, nefesim kesilir” derken Hz. Pir aşkı denizlere benzetir ve kendisini de denizlerin doğal müşterisi bir balığa… Aşksız yaşanmaz diyerek aşkı hayatın en temel unsuru yapar.

           “Olmayan bir sevgiliyi inatla beklemek utandırmaktır aşkı,” der Cezmi Ersöz. Haksız da sayılmaz hani. Çünkü ucuz bir insana verilmeyecek kadar pahalı bir hediyedir aşk. Sevginin de israf edilmemesi gerek. Yani aşkın da bir önemi ve değeri var. Aşklar niye bitiyor peki? Bir sonluya (tensel olana) âşık olunduğundan,  tinsel olana olunmamasından olsa gerek. Tinsel (ruhsal) olan doyumsuzdur, tensel (bedensel) olansa doyumludur. Yukarıdaki başlığı neden attığımı şimdi anlayabildiniz mi değerli dostlar? Aşk ucuz insanlara verilemeyecek kadar olayı tinsel boyutta kavrayamayacak insanlara sunulamayacak kadar pahalı bir armağandır da ondan. Aşkın doymak nedir bilmeyen ruhsal boyutta yaşanılan doruk noktasına sevda da diyorlar. Günümüzde aşklar tensel ölçütler ön plana çıkarıldığından olsa gerek kısa süreli yaşanıyor. Bir metro durağında başlayıp öbür metro istasyonunda bitmesi de bu yüzden olsa gerek.   

           Tasavvufa göre de insan ile hayvan arasındaki en büyük fark da insanın aşkının olması değil mi? Şeytanın sorunu aşksızlığından kaynaklanmıyor muydu? Gençlik yıllarımızda aşkı işte sırf insan nesli türesin diye ona sunulmuş bir şey gibi görürdük. Hey gidi günler hey… Öyle değil mi değerli dostlar? Ama şimdi anlıyoruz ki aşk tamamen Tanrısal bir şey. Şehvetle ilgili değil bu. Sevgilerin kaynağı Allah sevgisi değil mi? Erich Fromm tüm sevgilerin menşeinin Tanrı sevgisi olduğunu yazar Sevme Sanatı adlı eserinde. Bütün sevgiler O’ndan doğmadı mı?   

         Geliniz konuyu, Neyzen Tevfik’in aşkın neden öyle ucuz insanlara verilemeyecek kadar pahalı bir hediye olduğunu anlatan, o çok sevdiğim hikâyesiyle bitirelim. Gerçek aşkta geçicilik diye bir şey yoktur. Aşk süreklilik arz eden bir şeydir. Neyzen Tevfik nasıl olduysa İstanbul gençlerinin arasına düşmüş. Gençler halka oluşturup Neyzen’i ortaya alıp konuşturmak istemişler. Halkanın başındaki;

-Arkadaşlar bugün herkes başından geçen bir aşk hikâyesini anlatacak, demiş. Başlamışlar başlarından geçen aşk hikâyelerini anlatmaya… Kimi bir, kimi iki, kimi daha fazlasını anlatmışlar:

-İşte benim başımdan şöyle bir aşk hikâyesi geçti. Böyle bir aşk geçti diye… Sonra lafı dolandırıp Neyzen’e getirmişler:

-Sizin başınızdan bir aşk geçmedi mi? diye. O da gayet rahat;

– Geçmedi, demiş. Gençler;

-Olur mu? Bu yaşa gelmişsin bir aşk geçmedi mi başından? Deyince Neyzen;

-Benim başımdan geçmedi dese de, gençlerden biri;

-Olur mu? Benim başımdan üç tane aşk geçti. Öbürü beş tane geçti. Altı yedi deyince Neyzen;

-Sizin başınızdan geçmiş olabilir, ama benim BAŞIMDAN AŞK GEÇMEDİ. Tam tersine benim başıma bir girdi aşk Pir girdi, bir daha da o gün bugündür çıkmadı. Aşk sonsuzluktur, aşk erimektir, aşk yanmaktır, aşk kül olmaktır. Aşk Ney olup inlemektir. Neyin inleyişi de hep aşktandır, demiş. 

Şemsettin ÖZKAN

   16.07.2020 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com3-antoloji.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir