(Toplumsal İlişkiler 1184)
َمَّنْ هُوَ قَانِتٌ اٰنَٓاءَ الَّيْلِ سَاجِداً وَقَٓائِماً يَحْذَرُ الْاٰخِرَةَ وَيَرْجُوا رَحْمَةَ
رَبِّهٖؕقُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذٖينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذٖينَ لَا يَعْلَمُونَؕ اِنَّمَا يَتَذَكَّرُ اُو۬لُوا الْاَلْبَابِࣖ
“Yoksa inkâr eden, kâfir, gecenin bir kısım vakitlerinde, ilerleyen saatlerinde kalkan, secdeye kapanarak, uzun uzun kıyamda durarak, sorumluluk şuuruyla namaz kılan, saygıda kusur etmeyen, âhireti, ebedî hayatı hesaba katarak dikkatli ve uyanık davranan, Rabbinin rahmetini uman kimse gibi mi olur?
“Hiç bilenlerle, bilerek ibadet edenlerle, bilgi toplumlarıyla, bilmeyenler, bilgiden yoksun olan toplumlar bir olur mu?” de. Ancak akıl ve vicdan sahipleri bunları düşünüp ibret alır.” (Zümer/9)
Derviş Celal erRühavi; “söylesene hafız gece yarası mı gece yarısı mı gece mi uzun ben mi yorgunum bilemiyorum” derken dertlerin depreştiği geceyi göstermesi hiç de tuhaf değildir. Bilakis insan dertleriyle geceleyin el ayak sesleri kesilince öyle oturaklıca yüzleşir onlarla.
Gece uzanır öylece boylu boyunca da, dertler de sanki ondan yüz bulmuşcasına, o da uzanır hiç kalkmamacasına. Artık gece yarası mı, gece yarısı mı, gece mi uzuyor, hiç bilemezsin. Yorgunluğunu odanın hangi köşesine oturtacağını artık düşünemez olursun.
İbrahim Tenekeci’nin;“yeterince gece oldu, artık sessiz- liği sonuna kadar açabilirsiniz,” dediği gibi gece yarısı etraftan sesler de kesildiğinden insan artık kendi sesini duymaya başlamıştır. Dertleriyle başbaşadır.
Cahit Zarifoğlu’nun “ durdurun gece hücumlarını artık aşk insan kalbine sığmıyor,” dediği geceler, insanın yüreğinin derinliklerine baskı yapmaya, aşk yaralarını depreştirmeye başladığından insan kendisiyle yüzleşmeye başlamıştır.
Hz. Mevlana da gönlün kapılarının ardına kadar açık olduğu geceyi tavsiye eder bizlere; “Geceleyin yürü! Gece sırlar rehberidir. Herkes uyurken, ilahi aşkın sırları, mana zevkleri gönle gelir. Çünkü geceleyin gönlün kapıları açılır, yapılan işler, yabancıların gözlerinden gizlenir.”
Gece gerçekten çok önemli bir zaman dilimi. Herkesin el etek çektiği, sükutun, dinginliğin, derin bir bilince ermenin, imanı tazelemenin, sevgili Peygamberimizin gece yürüyüşünün Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya yaptığı gece yürüyüşü İsra’nın vaktidir. Teheccüde ermenin (gece namazına) varmanın zamanıdır. Bu yüzden lacivert geceler, insan üzerinde derin izler bırakır ve etkiler.
Şairlerin, bestekarların en etkili şiir ve şarkıları daha çok içinde geceyi barındıranlarıdır. Örneğin, Rahmetli Abdürrahim Karakoç’un “Dün Gece” şiiri çok hoştur:
Çelik testereyle kestim suları
Yıkadım duvara astım suları..
Düşümde düşüme girdim dün gece.
Buluta yaslandım ışığı tuttum.
Seni hatırladım, seni unutdum..
Kendimi kendime sordum dün gece.
Topladım yolları eyledim yumak
Musalladan gayri görmedim durak…
Durmadan düşünüp durdum dün gece.
Toprağı boyadım otlar ağladı
Oturdum kalkmadım atlar ağladı..
Tuttum yorgunluğu yordum dün gece.
Dertler gecikince gidip yokladım
Yırtık bohçalarda umut sakladım..
Kırgınlık bağını kırdım dün gece.
Şişelerde mahkûm çiçek kokusu
Yağdı yüreğime renk renk korkusu..
Yok yere yokluğu vurdum dün gece.
Ay doğdu, gölgeler çöktü üstüme
Hicran alev alev aktı üstüme..
Gözümü yollarda gördüm dün gece.
Aydınlığa koştum karanlık çıktı
Her sevgi, her vefa bir anlık çıktı..
Güç-belâ ben bana vardım dün gece.
Dosta şiir yazdım ‘hatıra’ dedim
Belki bir dost gele otura dedim..
Gönlümü toprağa serdim dün gece.
Güftesi Ali Haydar Abdullahoğlu’na bestesi Kemal Gürses’e ait olan Uşşak makamındaki o güzel sanat müziğimizde de geceler, ana temadır ve dert yüklüdür:
Zulmetle ayrılık bestesi yapan
Beni düşünceye salan geceler
Zulmetle ayrılık bestesi yapan
Beni düşünceye salan geceler
Ruhumda titreyen son nuru kalan
Neşeyi ümidi çalan geceler
Geceler geceler geceler
Geceler ah geceler.
Yeter yeter yeter artık çektiğim çile
Nedamet hissiniz gelmez mi dile?
Yeter yeter artık çektiğim çile
Nedamet hissiniz gelmez mi dile?
Ufukta beliren ilk ışık ile
Ağarmış saçını yolan geceler
Geceler geceler geceler
Geceler ah geceler.
Şemsettin ÖZKAN
23.09.2023 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-antoloji.com
5-musixmatch