ŞÖYLE BİR REKLAM KAFAMI İYİCE KARIŞTIRDI BAŞKALARINA GİDERSENİZ ONLAR SİZİ KANDIRIR OYSA BU İŞLERİ BİZ ÇOK DAHA İYİ BİLİRİZ

(Toplumsal İlişkiler 1222)


وَالَّذ۪ينَ اتَّخَذُوا مَسْجِداً ضِرَاراً وَكُفْراً وَتَفْر۪يقاً بَيْنَ الْمُؤْمِن۪ينَ وَاِرْصَاداً لِمَنْ حَارَبَ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ مِنْ قَبْلُۜ وَلَيَحْلِفُنَّ اِنْ اَرَدْنَٓا اِلَّا الْحُسْنٰىۜ وَاللّٰهُ يَشْهَدُ اِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ
Ey şanlı Elçi, münâfıklara karşı son derece dikkatli ol! Çünkü onlar arasında, yıkıcı ve zarar verici faaliyetlerde bulunmak, İslâm toplumunu yıkıcı hareketlere girişerek inkâr cephesini güçlendirmek, Müslümanlar arasına fitne ve ayrılık tohumları ekerek onları birbirine düşürmek ve öteden beri Allah’a ve Elçisine karşı savaş ilan etmiş olan Allah düşmanına yataklık edip casuslarını barındırarak ona bir gözetleme ve istihbarat merkezi oluşturmak için sizin mescidinize alternatif bir mescit kuranlar var. Gerçi onlar, kendilerini hesaba çekeceğin zaman, “Vallahi,bizim iyilikten başka bir amacımız yoktu!” diyerek yemin edecekler. Fakat sakın onlara inanma! Çünkü onların yalancı olduğuna, bizzat Allah şâhittir!” (Tevbe/107)

Steve Strosser’in; “şöyle bir reklam kafamı iyice karıştırdı. Başkalarına giderseniz onlar sizi kandırır, oysa bu  işleri biz çok daha iyi biliriz” demesi modern insanın reklam ve pazarlama dünyasında sörf yaptığını göstermiyor mu?

          Hem de öyle bir reklam bombardımanındayız ki, cep telefonlarımıza bile ilgili olduğumuz alana uygun reklamlar geliyor, haberler geliyor geliyor da geliyor işte.

          TV, radyo, sosyal medya kanalları her şey ama her şey bu dünyanın etrafında şekilleniyor ve güç kazanıyor. İmamlar bile yaptıkları, görüştükleri ne varsa hepsini Facebook, Wat Shap, Instagram,Telegram, Youtube kanallarıyla gösterip teşhir edi- yorlar. Reklam dünyası tüm yönleriyle çepeçevre kuşattı gayri insanları. Pasta öylesine büyük işte.

          İşler böyle olunca ameller selfiye. Adam ölmek üzere olan bir yakınının başında selfiye yapıp durumuna koyuyor. Anneler babalar gününde annesine babasına sosyal ya da sanal medyada medhiyeler düzenler gerçek hayatta görmüyorlar bile onları.

        Tamam diyorlar ki, biz iyiliğin yayılması için böyle yapıyoruz. Bir bakıma doğru. Yanlış demek de istemiyorum. Ama hep reklam reklam. Samimi, içten ve gönülden tutum ve davranışları böyle böyle yavaş yavaş silmiyor muyuz acaba? Yoksa ben mi yanlış düşünüyorum. Bir zamanlar iyi hatırlıyorum devletin resmi kurumlarında bile kutlu doğum günü pastalarıyla kutlamalar basına yansımıştı. Reklam, reklam…

Şemsettin ÖZKAN

31.10.2023 İNEGÖL

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.