SENDEN BAŞKA NEYİM VARSA YOK SAYARIM BANA SENDEN GAYRISINI BOŞ SAYARIM ADINI ANDIĞIM HER ANI HOŞ SAYARIM HER NE GELİRSE SENDEN GELSİN BEN BOYNUMA BORÇ SAYARIM

      (Toplumsal İlişkiler 1180)

فَاِنْ حَٓاجُّوكَ فَقُلْ اَسْلَمْتُ وَجْهِيَ لِلّٰهِ وَمَنِ اتَّـبَعَنِؕ وَقُلْ لِلَّذٖينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ وَالْاُمِّيّٖنَ ءَاَسْلَمْتُمْؕ فَاِنْ اَسْلَمُوا فَقَدِ اهْتَدَوْاۚ وَاِنْ تَوَلَّوْا فَاِنَّمَا عَلَيْكَ الْبَلَاغُؕ وَاللّٰهُ بَصٖيرٌ بِالْعِبَادِࣖ
“Buna rağmen Allah’ın dinî hakkında seninle tartışırlarsa onlara de ki: “Ben bütün varlığımla Allah’a teslim oldum; bana tâbi olanlar da O’na teslim oldular.” Kendilerine kitap verilenlere ve dinden imandan habersiz ümmîlere de: “Siz de teslim oldunuz mu?” diye sor. Eğer teslim olurlarsa doğru yolu bulurlar. Yok eğer yüz çevirirlerse sana düşen sadece tebliğ etmektir. Allah, kullarını hakkiyle görmektedir.” (Al-i imran/20)

Şems-i Tebrizi; “senden başka neyim varsa yok sayarım, bana senden gayrısını boş sayarım, adını andığım her anı hoş sayarım, her ne gelirse senden gelsin, ben boynuma borç sayarım” derken yüce Allah ve insan ilişkisinde nasıl olunması gerektiğini bir Müslüman gözünden aktarır bize.

            Allah-insan ilişkisinde en önemli tutum ve davranış kulun Rabbine tam bir teslimiyetle bağlanmasıdır. Aradaki tüm engellerin kaldırılıp yüce Allah’la irtibat kurmasıdır. Dua ederek ne istediğini en-direct değil, direct olarak yüce Yaratıcıya ileterek iletişime geçmektir. Çünkü “ancak O’na ibadet ederiz ve ancak O’ndan medet umarız.” (Fatiha/5)

           Şu halde Müslüman kendisine en yakın olan Refîk-i A’la ‘ya/Yüce Dost’a sığınmalıdır. Bu sığınış, kulluğun en temel göstergesidir. Zira insan bununla hem kendi acizligini, güçsüzlüğünü hem de Allah’ın yüceliğini, kuvvet ve kudretini dile getirir. Dolayısıyla başta şeytan olmak üzere, onun karakterini taşıyan her tür varlığın kötülüğünden, içimize nufuz edip bizi ayartmasından Allah’a sığınmak, kulluk vazifesinin bir parçasıdır. Bütün bunlardan sonra, Peygamber Efendimizin bize öğrettiği şu istiâze dilimizden eksik olmamalıdır:  “Allah’ım! Peygamberin Muhammed’in senden istediği hayırlı şeyleri biz de istiyoruz. Peygamberin Muhammed’in sana sığındığı kötü şeylerden biz de sana sığınıyoruz Yardım sendendir ve varış sanadır. Güç ve kuvvet sadece senin yardımınladır.” (Tirmizî, Deavât, 88.)

Şemsettin ÖZKAN

19.09.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranvemeali.com

3-pixabay.com

4-1000kitap.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.