SEN BÖYLE GÜZELKEN BANA SÖZ DÜŞMEZ BAKMA BÖYLE ŞİİRLER YAZDIĞIMA

(Toplumsal İlişkiler 1221)

وَقَالَ نِسْوَةٌ فِي الْمَدٖينَةِ امْرَاَتُ الْعَزٖيزِ تُرَاوِدُ فَتٰيهَا عَنْ
 نَفْسِهٖۚ قَدْ شَغَفَهَا حُباًّؕ اِنَّا لَنَرٰيهَا فٖي ضَلَالٍ مُبٖينٍ
“Şehirdeki kadınlar fikir birliği etmişçesine: ‘Şu devletlü vezirin karısı, genç kölesine, sık sık yakınlık gösterip hile yaparak sahip olmaya kalkışıyormuş. Yûsuf’un sevdası onun yüreğini yakıp kavuruyormuş. Kadını açıkça yoldan çıkmış biri olarak görüyoruz,’ dediler.” (Yusuf/30)

Güzel olan mı sevgili, yoksa sevgili olan mı güzel?       Elbette sevgili olan güzeldir. Karacaoğlan’ın “ben güzele güzel demem, güzel benim olmayınca” demesini de, böyle okumak gerekir. Leyla da, Mecnun’a göre güzeldi. Başkalarına göre hiç de güzel falan değildi. Leyla’yı Leyla yapan, Mecnun’daki  muazzam aşkın ta kendisi ve yansımasıydı.    

           İbrahim Tenekeci’nin; “sen böyle güzelken, bana söz düşmez. Bakma böyle şiirler yazdığıma” sözü de, sevgilinin aşıktaki yerini, en iyi ölçen cümlelerinden biridir desek, sanırım yanlış olmaz.

           İnsan birini sevse yüz yanlışını görmez de bir doğrusunu görür ve ona göre değer atfeder maşukuna. Birini sevmezse  insan yüz doğrusunu görmez de gider bir yanlışına göre o kişiyi yerden yere vurur. İşte sevmekle sevmemek arasındaki ince ayrıntı da buradadır.

          Aşkın sevgili de (maşukta) kaybolma eylemi olduğunu bir türlü anlamak istemiyoruz. Hep o beni severse, ben de onu  severim, o bana gelirse, ben de ona giderim ayaklarındayız.

          Hayır bu böyle değil. Öyle olsa bunun adı aşk değil, ancak takas olur. Al gülüm, ver gülüm yani. Halbuki durum

Hz. Mevlana’nın; “âşık ölüdür âşıktan görünen maşuktur” dediği gibidir. Aşk, maşukta yok olma eylemidir. Yani fenafi’l aşk olayıdır.

          Sevgiliye aşığın dillendirdiği en güzel mısralardan biri de İsmet Özel ya da Cemal Süreya’ya atfedilen şu dizelerdir belki;  “Gülüşüne yağmur damlası çarpsa şiir olur

Bunu bir ben bilirim bir de gökyüzü.”

          Mark Twain “erkekler kadınsız ne olurdu? Kıt efendim çok kıt” demesi kadın erkek birlikteliğinin olmazsa olmazı olduğunu çok net bir biçimde ifade etmesi değilde nedir? Erkek kadınsız kadında erkeksiz olması Allah’ın yarattığı doğaya aykırıdır. Bir elmanın yarısı gibidirler onlar. Biri olmadan diğeri olabilir mi? Yüce Yaratan’ın varlığının delillerinden biride onlar birbirine kaynaşıp huzur bulsunlar diye onları yaratması değil midir?

Şemsettin ÖZKAN

30.10.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir