SABRET Kİ HER ŞEY HİSSETTİĞİN KADAR DERİN VE SONSUZ OLSUN SABRET Kİ HER ŞEY GÖNLÜNCE OLSUN

(Toplumsal İlişkiler 1559)

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِؕ وَبَشِّرِ الصَّابِرٖينَ
“Andolsun, Biz sizi; biraz korkuyla (doğal ve sosyal afetler ve düşman saldırılarıyla), açlık (ve kıtlıkla) ve bir parça da mallardan, canlardan ve semerat (ürün ve evlatlar)dan noksanlaştırmakla (hastalık ve sakatlıkla) imtihan edeceğiz. (Tedbirli ve temkinli hareket ederek) Sabır (sükûnet ve teslimiyet) gösterenleri müjdele (ki, sadece onlar sevaba ve başarıya erişeceklerdir).” (Bakara/155)

Hz. Mevlana; “sabret ki, her şey hissettiğin kadar derin ve sonsuz olsun. Sabret ki, her şey gönlünce olsun” derken vermek istediği mesaj nedir?

             Atalarımız boşuna “sabrın sonu selamettir” kurtuluştur dememişlerdir. “Zor olacak ki imtihan olsun” diyen Hz. Pir, her nimetin bir külfete tabi olacağına da vurgu yapar. Cennete giden yol da, başarıya ulaşacak yolda da sabrın yanısıra zorluklarla ve güçlüklerle mücadele yok mudur? Her zorluktan sonra bir kolaylık yok mudur? Her yokuşun bir de inişi yok mudur?

 Gönlü geniş ruhu gezginlerin sekizinci kuralı şudur:
“Başına ne gelirse gelsin karamsarlığa kapılma. Bütün kapılar kapansa bile, O sana kimsenin bilmediği gizli bir patika açar.Sen şu anda göremesen de, dar geçitler ardında nice cennet bahçeleri var. Şükret! İstediğini elde edince şükretmek kolaydır. Dileğin gerçekleşmediğinde de şükret.”

           Umut ve sabır… Birbirini tamamlayan iki kavram. Umudun yoksa muhtemelen sabrın da yoktur. Sabırlı değilsen, umudunu da muhtemelen yitirmişsin demektir.                                                              

           Hz. Mevlana; “dünya gelse de üstüne tek umudun  Allah’ın olsun. Elbet birgün devran tersine döner. Sabır en büyük silahın olsun” derken, bu iki kavramın insanı yüce Yaratıcı’sına götüreceğini anlatır bize.  

          Sabır kurtuluşun anahtarı değil midir? Daha doğrusu herşeyin anahtarı sabır değil midir?Civcivleri kuluçkaya yatırarak mı elde edersiniz yoksa yumurtaları kırarak mı? İnsan niçin dünyaya dokuz ayda geliyor? Tesbihin ruhu da sabır. Çilenin, acının da ta kendisi yine sabır. Sabır; yaranın içinde Yaradan’ı görme eylemidir.                                                                                                  

          Yunus suresinin 3.ayetinde Rabbimizin yaradılışı altı günde tamamlaması tam bir sabır örneği değil midir? “Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde yaratan, sonra da Arşa kurulup işleri yerli yerince düzene koyan Allahtır. Onun izni olmaksızın, hiç kimse şefaatçi olamaz. İşte O, Rabbiniz Allahtır. O hâlde Ona kulluk edin. Hâlâ düşünmüyor musunuz?”

          “Sabır öyle bir iptir ki sen kopacak sanırsın o gittikçe güçlenir, sen bitecek sanırsın o gittikçe çoğalır” derken Hz. Mevlana sabırlı davranmanın insana neler kazandırdığını gözler önüne serer. Sabır aslında bazılarının sandığı gibi hareketsizlik, eylemsizlik davranışı asla değildir. Olsa olsa sabır mücadeledir. 

Sabır yorulmak nedir bilmeyen bir at gibi koşar da koşar. İçin avaz avaz bağırıp, çağırıp kan ağlarken, dışın lal olmuş kopkoyu sessizliktir sabır. Sabır suskunluk değil, işitilmeyen feryattır aslında. Gönlü geniş ruhu gezginlerin dokuzuncu kuralı ne der :
          “Sabretmek öylece durup beklemek değil, ileri görüşlü  olmak demektir. Sabır nedir? Dikene bakıp gülü, geceye bakıp gündüzü tahayyül edebilmektir. Allah aşıkları sabrı gülbeşeker gibi tatlı tatlı emer, hazmeder. Ve bilirler ki, gökteki ayın hilalden dolunaya varması için zaman gerekir.” 

Şemsettin ÖZKAN
02.10.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir