(Toplumsal İlişkiler 1137)
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَدْخُلُوا بُيُوتًا غَيْرَ بُيُوتِكُمْ حَتّٰى تَسْتَأْنِسُوا وَتُسَلِّمُوا عَلٰٓى اَهْلِهَاۜ ذٰلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
“Ey iman edenler! Kendinizi tanıtıp izin almadan ve içinde oturanlara selâm vermeden kendi evlerinizden başka evlere girmeyin. Sizin için daha iyi olanı budur; umulur ki düşünüp anlarsınız.” (Nur/27)
“Söz Köşkü” adlı bir sosyal medya paylaşımında şöyle deniyor; “ne kalem yazabildi halimizi, ne cümleler anladı bizi. ünlem şaşkın, virgül eğri, bir noktaya döktük içimizi.” İnsanın en önemli sorunlarından biri de belki de anlaşılamamak. Kendimizi tanıtamamak, anlatamamak gerçekten çok müşkil bir olgu.
Ancak Robin Sharma anlamak konusunda bir istisna yapar ve erkeklere şu meşhur tavsiyesini yapar; “kadınlar anlaşılmak için değil, yaşanmak içindir. Yaşanacak bir kadın bulduysanız, anlamak için hiç vakit kaybetmeyin.”
Goethe, “her şeye rağmen anlaşılmamak bizim gibilerin yazgısı” derken insanoğlunun bu kadim sırrına değinmeden edemez. Sorun çetrefilli dostlar, herkes farklı düşünüyor, anlaşılmamak da bir o kadar doğal sonuçta.
Kimse kimseyi tanımıyor, ya da kendini güzel bir şekilde anlatamıyor. Durum böyle olunca da herkes birbirine yabancı. Aslında biraz konuşabilsek, meramımızı doğru bir şekilde anlatabilsek eminim karşımıza mutlaka bizi anlayan birileri çıkacaktır.
Bu problemin nedenini biraz da modern insanın bireysel yaşam tarzını seçmesinde aramak gerekiyor. Yanlız insan, derdini kendi kendine çözmeye kalkıyor lakin hakkından gelemiyor.
En hayırlı amelin tanıyıp tanımadığına selam vermek olduğunu öğütleyen sevgili Peygamberimizin buyruğunu kendine ilke edinen biri, insanlarla daha kolay iletişime geçip karşılıklı birbirine güven, esenlik koridoru oluşturduklarından anlaşılmama sorununu çözebilirler.
Şemsettin ÖZKAN
07.08.2023 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com