(Toplumsal İlişkiler 1086)
اَلْخَبٖيثَاتُ لِلْخَبٖيثٖينَ وَالْخَبٖيثُونَ لِلْخَبٖيثَاتِۚ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبٖينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِۚ اُو۬لٰٓئِكَ مُبَرَّؤُ۫نَ مِمَّا يَقُولُونَؕ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرٖيمٌࣖ
“Kötü kadınlar kötü erkeklere, kötü erkekler de kötü kadınlara
yaraşır. Aynı şekilde, iyi kadınlar iyi erkeklere, iyi erkekler de iyi kadınlara yaraşır. Peygamber de, Aişe de, Safvan da son derece ahlâklı ve iffetli birer mümindirler. Bu tertemiz insanlar, o iftiracıların ortaya attığı asılsız suçlamalardan tamamen masumdurlar. Bu yüzden, Rableri katında onlar için hazırlanmış bir bağışlanma ve cömertçe bahşedilen nîmetler vardır! Şimdi de, kötü niyetli insanların eline koz vermemek için uymanız gereken kuralları açıklayalım:” (Nur/26)
Evlilikte küfüv (denklik) diye bir şey var. Eşlerin birbirini tamamlama mahiyetinde ortak yönleri olması lazım. Arapçada evli erkek ve kadın için kullanılan zevc kelimesi ne anlama geliyor biliyor musunuz? Çift olan bir şeyin teki. Ayakkabı.
Ayakkabıların her bir çifti birbirine uyması lazım değil mi? Biri büyük biri küçük olursa o ayakkabılar ayakkabı olmaktan çıkmış ayakbağı olmaya dönüşmüştür. Ne olacak peki? Denklik olacak, uyum olacak, aralarında geçim olacak. Tekdeş olmayacak, birbirine köstek olmayacak, biri Hanya derken biri Konya demeyecek, küfüv olacak işte.
Eğer farklı gibi gözüken durumlar olursa ki, elbette o da olacaktır, bu eşlerin ayakkabı misali birbirlerini tamamlamak için olduğunun bilincine varmaları ve buna göre farklılıkları okumalarını sağlamak içindir. Yoksa oturup dövüşmek, dalaşmak için değil.
Tüm bu anlatılanlara inat hâlâ birbirleriyle cedelleşen nice çiftin her bir teki olmayı beceremeyen çiftler var. Cemal Süreya eşler arasındaki bu dengesizliği şöyle dile getirir bir şiirinde;
“Ne güzel adamlar var
Seven
Özleyen
Bekleyen
İhanet nedir bilmeyen
Âşık olabilen
Ve bir de kadınlar var
Böylesi adamlara hiç denk gelmeyen.”
Şemsettin ÖZKAN
17.06.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com