(Toplumsal İlişkiler 1852)
وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ اِدْفَعْ بِالَّتٖي هِيَ اَحْسَنُ فَاِذَا الَّذٖي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَاَنَّهُ وَلِيٌّ حَمٖيمٌ
“(Elbette) İyilikle kötülük asla bir olmaz. Sen (insanları Hakka davet ederken, şahsına yapılacak) kötülükleri en güzel şekilde karşıla (ve savuşturmaya çalış). O zaman (bir de bakarsın ki) aranızda düşmanlık bulunan kimse bile, sanki sıcak ve sadık bir dost oluvermiştir.” (Fussilet/34)
İnsan ilişkilerinde en çok hata nereden geliyor biliyor musunuz? Biri size yanlış yaptığında siz de yanlış yapıyor, biri size kötülük ettiğinde siz de kötülük ediyorsunuz. Halbuki psikolojik veriler olsun, dini metinler olsun böyle demiyor.
John Gottman der ki; “mutlu ilişkiler; iki insanın da mükemmel olmasından değil, birbirlerinin kusurlarını tolere etmeye ve birlikte çözüm bulmaya, istekli olmasından doğar.”
“Hatasız dost arayan dostsuz kalır” derken Hz. Mevlana, iki insan arasında ilişkilerin öyle ahım şahım olmayabileceğinin çok normal olduğunu söyler. Bu yüzden evlilikte eşler asla birbirlerinin özgürlük alanlarını daraltmamalı, tam aksine Mevlana’nın ifadesiyle; “bu iki kanadı birbirine bağlarsan uçamazlar” dediği gibi kanatlar birbirine bağlanmayıp serbest bırakmalıdır.
Hz. Mevlana’ya sormuşlar; “sevgili nasıl olmalı?” diye… Sevilecek biri olmadığın zamanlarda bile seni sevmeli… Sarılacak biri olmadığın zamanlarda bile seni sarmalı… Dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanmalı. Niye? Çünkü zor zamanlarda insanları idare etmek, onların hatalarını tolere etmek, birlikte çözüm bulmaya çalışmak öyle kolay bir iş değildir. Bir çok çift bir türlü sevgili olmayı beceremiyor bu sebepten.
Kusurları örtmede, gece gibi olmalı insan, Hz. Pir’in o güzel tabiriyle. Eşler aralarındaki problemleri çözmede istekli, dürüst olmalıdır. Affedici bir tutum sergilemek, geçmişte yapılan yanlışları ikide bir ısıtıp yeniden gündeme getirmekten kaçınmak ilişkinin selameti açısındab daha verimli olacaktır.
EVLİLİK iki kişilik yolculuktur. Denge ister, emek ister, paylaşmak ister. Yollar hep düz olmaz. Virajlarda dikkat, yokuşlarda kuvvet inişlerde sabır ister.
Mutlu evlilikleri daha bir mutlu eden şu yedi özellikle konuyu bitirelim:
1- Eşler birbirlerine ve evliliklerine olumlu bakıyorlar.
2- Birbirlerinin farklılıklarını kabul ediyorlar.
3- Yıkıcı kavgalar etmiyorlar.
4- Küs kalmıyorlar.
5- Cinsel hayatlarını devam ettiriyorlar.
6- Ortak yaşamdan kaynaklanan sorunları idare etmeyi beceriyorlar.
7- İki iyi arkadaşlar..
Şemsettin ÖZKAN
22.07.2025 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com