MESAFELER UZAK OLSA DA DUALARDA BULUŞAN YÜREKLER VAR

(Toplumsal İlişkiler 1110)

وَالَّذٖينَ جَٓاؤُ۫ مِنْ بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّـنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِاِخْوَانِنَا الَّذٖينَ سَبَقُونَا بِالْاٖيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فٖي قُلُوبِنَا غِلاًّ لِلَّذٖينَ اٰمَنُوا رَبَّـنَٓا اِنَّكَ رَؤُ۫فٌ رَحٖيمٌࣖ
Onlar, ta başından beri iman dâvâsına gönül veren öncü Müslümanlardır. Onlardan sonra gelen ve kıyâmete kadar gelecek olan müminler ise, “Ey Rabb’imiz!” diye yalvarırlar, “Bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; inananlara karşı kalbimizde en ufak bir kırgınlık ve nefret duygusuna yer verme! Duâmızı kabul eyle ey Rabb’imiz, şüphesiz Sen çok        şefkatli, çok merhametlisin!” (Haşr/10)

Sevgiler mesafe tanır mı hiç? Elbette tanımaz. Dualar da öyledir, hele hele gıyabında yapılan duaların değerine paha biçilemez. Kime ait olduğu yazmayan bir sosyal medya paylaşımında; “mesafeler uzak olsa da dualarda buluşan yürekler var” denmesi çok ama çok anlamlı. Çünkü dualar sınır ve uzaklık tanımaz. Sınır ötesidir dualar. Bu yüzden asla dua etmekten, dua istemekten geri durulmamalı.

         Dua Allah’a yakarış, yalvarma, ondan dileme ve isteme değil midir? Rabbin katında, kul olma bilincine erme değil midir?

         Dua etmemizi Rabbimiz ısrarla bizden ister:
* “Kullarım, sana beni sorarlarsa bilsinler ki ben, muhakkak  onlara pek yakınım. Beni çağıran, bana dua eden kişiye çağırdığı, dua ettiği anda icabet ederim. Artık onlar da benim çağırmama koşsunlar, bana inansınlar da doğru yolu bulsunlar.”  (Bakara/186)

* “De ki: “İbadetiniz (duanız) olmasa Rabbim size ne diye değer versin?”  (Furkan/77)

        Dua; ister Allah’a inanın, ister inanmayın sizin üç temel psikolojik ihtiyacınızı karşılar:
Birincisi: Psikolojide asıl olan sorunu ortaya dökmektir. Derdini söylemezsen çözüm bulamazsın. Dua da bir nevi, dertleri yazıya dökmek gibidir. Allah’a yalvarırken bile, sözlü metinlerle ondan istersin.
İkincisi: Dua etmekle, yalnız olmadığımız ve derdimizin paylaşıldığı duygusunu en güçlü şekilde alırız. Dertlerin diz boyu olduğu şu fani hayatımızda, hep sıkıntıların paylaşılmasını isteriz. İçinden çıkamadığımız, başkalarına en yakınlarımıza dahi açılamadığımız kapalı tüm yollarda, dua sayesinde, Rabb’imize açıktır tüm yollar, kapılar…
Üçüncüsü: Dua faal bir yapma kuralını eyleme geçirir. Dua eylemin ilk basamağıdır, bizi tetikler. Bizler Allah’a hamdolsun duanın sihir, Hz. Musa’nın sihirbaz olmadığına inananlar zümresindeniz. Bizim dua etkinliğimiz harekete geçirir, aktiftir ve eylem yüklüdür. Ee böylesine güzel olan bir eylemi, yerine getiremiyorsan bari, Hz. Mevlana’nın; “dua edecek kadar güzel bir gönlün yoksa güzel yürekli insanlardan dua iste” sözüne de mi kulak kabartmayacaksın?

Şemsettin ÖZKAN

11.07.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.