KORKARIM BİR GÜN TEKNOLOJİ İNSAN İLETİŞİM VE YAKINLAŞMASININ ÖNÜNE GEÇECEK VE APTAL BİR NESİL ORTAYA ÇIKACAK

 (Toplumsal İlişkiler 1313)

وَالْخَيْلَ وَالْبِغَالَ وَالْحَمٖيرَ لِتَرْكَبُوهَا وَزٖينَةًؕ وَيَخْلُقُ مَا لَا تَعْلَمُونَ
“Onlara binmeniz (yüklerinizi taşıyabilmeniz) ve süs(lenip sevinmeniz) için atları, katırları ve merkepleri (yarattı). Ve daha sizlerin bilmediğiniz neleri yaratacaktır. (Bu ayet; arabaları, uçakları, uzay araçlarını vb. haber vermektedir.)” (Nahl/8)

İnsanoğlu ilim, fen ve teknolojide çok ilerledi. Eski zamanlarımızla kıyasladığımızda örneğin öküzlerin çektiği kağnı arabalarıyla giderken bugün otomobillerle, uçaklarla, gemilerle hızlı trenlerle gidiyoruz.

               İletişim eski zamanlarda güvercinlerle atlı posta arabalarıyla yapılırken bugün internet çağında ceplerimizde telefonlarla yapıyoruz. Akıllı telefonlarla konuşup, akıllı araba ve evlerde oturuyor modern çağın insanı şimdilerde.

               Gelin görün ki, bu yaşam tarzı insanın hayatını büyük ölçüde kolaylaştırırken, ondan bir şeyleri de aldı götürdü. Albert Einstein’in; “korkarım bir gün teknoloji, insan iletişim ve yakınlaşmasının önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak” demesindeki öngörüsü hiç de yabana atılacak cinsten değildir.

          Azra Kohen; “artık insanlık değil teknoloji ilerliyordu. Uygarlıklar değil, teknolojiler gelişiyordu sadece” derken fen ve teknolojinin ilerlemesinin de insan üzerinde olumsuz etkisine vurgu yapması asla tesadüf değildir.

         Theodor Adorno; “teknoloji hareketleri kesin ve acımasız yapıyor, insanları da” derken yine teknoloji ve insan tutum ve davranışlarının kıyaslamasını yaparken insanın makineleşmiş hareketlerinin sorun teşkil ettiğini söyler.

          Bugün geldiğimiz nokta teknolojik aletlerle çok fazla hemhal olduğumuzdan mıdır nedir insanlararası iletişimde kopukluk sözkonusu. Aile içi, komşulararası, arkadaşlıklar, sosyal münasebetler ve uluslararası ilişkiler bütün alanlarda iletişimde bozukluklar var. Kitle iletişim araçları, internet ve sosyal ağlar, akıllı telefonlar hatta bunlara yeni eklenen yapay zekaya vicdan egemen olmayacaksa bütün bu koskoca dev teknolojiler insanlığı yok etmek için kullanılacaksa zulüm insanlığı yiyip bitirecekse neyleyim böyle çağdaş dünyayı? İletişim insan ilişkileri gelişmeyecekse, insan teknolojinin emrine girecekse, makineler ve eşye bize hükümran olacaksa böyle bir yerde insanlık olacak mıdır?    

Şemsettin ÖZKAN

30.01.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir