KİMSEYİ RUHUNLA KUCAKLAŞMAYA ZORLAMA SEVGİ DİN GİBİDİR ONDA DA ZORLAMA YOKTUR

(Toplumsal İlişkiler 1319)

لَٓا اِكْرَاهَ فِي الدّٖينِ قَدْ تَبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّۚ فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللّٰهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقٰىࣗ لَا انْفِصَامَ لَهَاؕ وَاللّٰهُ سَمٖيعٌ عَلٖيمٌ
“Din ve vicdan hürriyeti, baskıyla, zorbalıkla tahdit edilemez. Kimse baskıyla, tehditle İslâm dinine girmeye zorlanamaz. Hak, doğru, huzurlu ve aydınlık yol, sonu pişmanlıkla biten, haince düşünceler içeren, helake maruz sapık yollardan ayırt edilerek iyice açıklanmıştır.Her kim, putlaştırılmış, zalim, azgın diktatörlerle, idarelerle şeytanî güçlerle, tağut ile ilişiğini keser, geçmişin kirlerinden arınarak Allah’a, Allaha imanın gerektirdiği esaslara iman ederse, sağlam, kopması mümkün olmayan bir kulpa, İslâm’a yapışmış, hukukun üstün, hakkın ve adaletin belirleyici güç olduğu en güvenli bir topluma, İslâm toplumuna katılmış olur. Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir.” (Bakara/256)

Oldum olası zoru severim lakin zor kullanmayı sevmem. İnsanların özgün iradelerine saygı duyulmasından yanayım. Peşin hükümle yargılayanlara asla iyi bakmam. Yüce Yaradan bile hata yapınca hemen cezayı kesmiyor da ey Hz. İnsan, sana ne oluyor? Hemen yargılayıp adamı infaz ediyorsun? Yukarıdaki ayeti okudun, zorla din olmaz diyor. Din de sevgi gibidir. Sevgi de din gibidir.   

              Hz. Mevlana der ki; “kimseyi ruhunla kucaklaşmaya zorlama, sevgi din gibidir. Onda da zorlama yoktur.” Zorla güzellik olmaz. Zor kullanmak nefreti çoğaltmaktan başka hiçbir işe yaramaz.

              “Zor ise sev, ama sevmiyorsa zorlama” derken Hz. Mevlana, sevgiye emek verilmesi gerektiğini, lakin zorla da güzellik olmayacağını anlatır bize. Zorla güzellik olmadığına göre sevgi dilencisi olmaya da gerek yok.

              Zaten seven, sevdiğini kovmaz,gitmişse de zorla getirmeye kalkışmaz. Zorlamanın olduğu bir yerde sevgiden söz edilemez.Baskıcı, tahakküm kurmaya yönelik tutum ve davranışlar sevgiyi soldurur, bitirir ve yok eder.

           Hem dinin özünde hem de sevginin mayasında özgürlük vardır. Bu yüzden totaliter ve baskıcı yaklaşımlar burada asla rağbet görmez.En iyisi bu konuda bir olguyla karşılaşınca kin, nefret, gülmek ve sevinmek gibi davranışlar göstermeden önce önyargısız karşıdakini anlamaya çalışmak en iyisi olacaktır.

Şemsettin ÖZKAN

05.02.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir