(Toplumsal İlişkiler 549)
“Biliniz ki dünya hayatı, (aslında sadece bir) oyun ve oyalanma (süreci), ziynetlenme (zevklenme) ve aranızda övünme (vesilesi) ve daha çok mal ve çocuk sahibi olma hevesinden ibarettir. Bu ise şu yağmura benzer ki, onun (topraktan) bitirdiği yeşillikler, (önce) ekincilerin hoşuna gitmektedir. Ama bu bitkiler, sonra (meyve vermeden birden) kuruyuverecek ve sapsarı olduğu görülecek, ardından çer çöp olup gidecektir. Ahirette ise, (kulluğunu-görevlerini unutup dünyaya dalıverenleri) çetin (ve sonsuz) bir azap (beklemektedir; dünyalıklarını Allah’ın emirlerine uygun olarak kazanıp O’nun yolunda harcayanlar için ise) orada Allah’ın rızası ve afv edip bağışlaması vardır. Dünya hayatı, sadece aldatıcı bir sermayeden (ve geçici bir süreçten) ibarettir.” (Hadid/20)
Üstad Necip Fazıl ne güzel der; “ kendini dünyalar kadar değerli zannedenlere kısa bir not; ‘dünya beş para etmiyor.”
Hz. Ali efendimiz de dünyaya adeta tapınırcasına hareket edenlere dikkat çekerek bu tiplerdeki enteresan bir psikolojiye nazarlarımızı celbeder: “Dünya malına çok değer verenlerle arkadaşlık etme! Fakir olursan hor görürler. Zengin olursan kıskanırlar.”
Şunu bilmeli insan bu dünya gelip geçicidir. Bu yüzden ona çok fazla değer atfetmeye de gerek yoktur. Yunus Emre gibi o bilinçte hareket etmelidir:
Bilirim
seni yalan dünyasın,
Evliyaları
alan dünyasın.
Kaçan
kurtulmaz senin elinden,
Demir
kafesler kıran dünyasın.
Sevdiğim
aldın beni ağlattın,
Dönüp
yüzüme gülen dünyasın.
Süleyman
tahtın sen viran kıldın,
Masumlar
boynun büken dünyasın.
Kaç
kez boşaldın, kaç defa doldun,
Ahir
bizden de kalan dünyasın.
Felek
değirmen çarh vurur döner,
Onun
suyunu savan dünyasın.
Yunus
hep sema edip çarh vurur,
Bizim
çarhımız bozan dünyasın.
Şemsettin ÖZKAN
18.12.2021 KONYAALTI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-yunusemresiirleri.blogspot.com