KENDİMİ ÜZDÜĞÜM KADAR KİMSEYİ ÜZMEDİM

(Toplumsal İlişkiler 1596)

وَمَا ظَلَمْنَاهُمْ وَلٰكِنْ ظَلَمُٓوا اَنْفُسَهُمْ فَـمَٓا اَغْنَتْ عَنْهُمْ اٰلِهَتُهُمُ الَّتٖي يَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللّٰهِ مِنْ شَيْءٍ لَمَّا جَٓاءَ اَمْرُ رَبِّكَ وَمَا زَادُوهُمْ غَيْرَ تَتْبٖيبٍ 
“Biz onlara zulmetmedik. Onlar kendilerine yazık ettiler, birbirlerine zulmettiler. Rabbinin planı icra edilirken Allah’ı bırakıp, kulu durumundakilerden, taptıkları, yalvardıkları tanrıları hiçbir şekilde kendilerine fayda sağlamadı. Onların helâk ve hüsranlarını artırmaktan başka bir şeye yaramadı.” (Hud/101)

Neşet Ertaş’ın”kendim ettim kendim buldum, gül gibi sararıp soldum eyvah, eyvah” adlı eserini dinlemişsinizdir sanırım. Vurgulanan insanın kendine ettiğidir. Hiç dış düşman aramaya gerek yok. 

               Dostoyevski’nin; “kendimi üzdüğüm kadar kimseyi üzmedim” sözünü de bu bağlamda ele almak gerekir diye düşünüyorum. Her ne edersek kendimize ederiz. Kimse size bir şey yapmaz. Karşımızda sıradağlar varmış gibi davranmaya gerek yok. Korku imparatorluğu kurmaya da lüzum yok. 

             Robert Winston “İnsan Beyni” adlı eserinde; “Hamlet portresi, Shakespeare’in içgörüsünün, insan psikolojisinin birçok diğer yönü konusunda olduğu gibi, kişiliğin bu özel yönü konusunda da ne kadar derin olduğunu göstermektedir. Danimarka Prensi’nin yaptığı her şey kendisine zarar vermesine neden oluyordu. Kendisine verdiği bu zarar bilinçli olmayan bir düzeydedir; bu nedenle en muhtemel yorum Hamlet’in yaptıklarının ona ruhsal bir ödül sağladığıdır. Eylemlerinden ve düştüğü kötü durumlardan bilinçsiz bir zevk alır. Bu yönüyle aşırı derecede yaygın olan bir özellik sergilemektedir. Bu tür bir kendine zarar verme veya kendini yaralama davranışı, genellikle en küçük bir nevrotik davranış sergilemeyen bireylerde oluşmaktadır. Bazı psikanalistler buna ruhsal mazoşizm demektedir” tesbitini yaparken, insanın kendine zarar verme konusunda hiç de haksız sayılmaz. 

Şemsettin ÖZKAN
08.11.2024 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-1000kitap.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir