(Toplumsal İlişkiler 1697)
قَالَ الَّذٖي عِنْدَهُ عِلْمٌ مِنَ الْكِتَابِ اَنَا۬ اٰتٖيكَ بِهٖ قَبْلَ اَنْ يَرْتَدَّ اِلَيْكَ طَرْفُكَ فَلَمَّا رَاٰهُ مُسْتَقِراًّ عِنْدَهُ قَالَ هٰذَا مِنْ فَضْلِ رَبّٖي لِيَبْلُوَنٖٓي ءَاَشْكُرُ اَمْ اَكْفُرُ وَمَنْ شَكَرَ فَاِنَّمَا يَشْكُرُ لِنَفْسِهٖ وَمَنْ كَفَرَ فَاِنَّ رَبّٖي غَنِيٌّ كَرٖيمٌ
“(Ama) Kendi yanında kitaptan (mucizevi yüksek teknoloji) ilmi (ve ışınlama yeteneği) olan (İlahi ikrama = keramet lütfuna mazhar şahsiyetlerden) biri:
“Ben, gözünü açıp (henüz) kapamadan (önce) onu sana getirebilirim” demişti. Derken (Süleyman) onu (tahtı) birden kendi yanında durur vaziyette görünce: “Bu Rabbimin fazlındandır, O’na şükredecek miyim, yoksa nankörlük mü edeceğim? diye beni denemekte olduğu için (bu olağanüstü olay gerçekleşti). Kim şükrederse, artık o kendisi için şükretmiştir, kim de nankörlük ederse, gerçekten benim Rabbim Ğaniy (hiçbir şeye ve kimseye ihtiyacı olmayan)dır, Kerim olandır” diyerek )(Allah’a teşekkür etmişti.)” (Neml/40)
İnsan demek unutan varlık demektir. Unutan bir varlık olduğuna göre yapılan iyilikleri de çok çabuk hafızasından silmesi mümkündür.
İnsanın Rabbine karşı nankör olduğu, ayetlerde de sık işlenen bir konudur. Rabbine karşı nankör olan bir varlık kendi türüne karşı neler yapmaz ki?
Balzac der ki; “insanlara, onları size nankörlük yapmaya mecbur bırakacak kadar, büyük iyiliklerde bulunmayın.” Niye böyle söylüyor? Çünkü insanın yaradılışından gelen genetik kodlarında böyle bir olumsuzluk var. İnsan böyle bir donanıma sahip. İsterse bu yönünü harekete geçirme özgürlüğüne sahip.
İnsan için yapılan birçok tanımda ya da bir film konusunda kötü karakterlerin birçoğunda görülen iki korkunç kusur; hırs ve nankörlük değil midir değerli dostlar? Pablo Nerudo; “insan ulaşamadığı her şeyin ‘deli’si ulaştığı her şeyin de ‘nankör’üdür” derken, dikkatlerimizi bu iki kötü huya çekmektedir.
Nankör insan; o herşeyin fiyatını en iyi bilen olmasına rağmen, hiçbir şeyin kıymetini hakkıyla takdir edemeyen kişidir. Nimetlere ulaşmıştır ulaşmasına ama bir türlü hakkını veremiyor hala kemküm ediyordur. Karakteri menfaatine göre şekilleniyordur.
Nankörler sevgiye mezar kazanlar olarak bilinirler. Onlarda sevgiden eser bulamazsın. İnsan günlük hayatında bu mezar kazıcılarla karşılaştıkça, bu nankörler bir ordu gibi üstüne geldikçe, iyilik yapmaktan korkar hale gelir.
Son olarak şunu hatırlatalım değerli dostlar! Hayatta ne olursanız olun, ne isterseniz olun, ama size gösterilen iyi niyetin asla nankörü olmayın. Size yapılan küçücük bir iyiliği dahi unutmayın. Asla nankör kedi olmayın. İyilik yaparken de abartmayın. Bir adam kaç gram ederse ona göre verin değeri. Zira iyiliğin de nankörü var.
Şemsettin ÖZKAN
17.02.2025 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com