(Toplumsal İlişkiler 1693)
وَمِنْهُمْ مَنْ يَسْتَمِعُ اِلَيْكَ وَجَعَلْنَا عَلٰى قُلُوبِهِمْ اَكِنَّةً اَنْ يَفْقَهُوهُ وَفٖٓي اٰذَانِهِمْ وَقْراً وَاِنْ يَرَوْا كُلَّ اٰيَةٍ لَا يُؤْمِنُوا بِهَا حَتّٰٓى اِذَا جَٓاؤُ۫كَ يُجَادِلُونَكَ يَقُولُ الَّذٖينَ كَفَرُٓوا اِنْ هٰذَٓا اِلَّٓا اَسَاطٖيرُ الْاَوَّلٖينَ
“Onlardan (niyeti ve tıyneti bozuk olanlardan) Sana kulak verip (aktardığın ayetleri ve hadisleri) dinleyenler de vardır; oysa Biz, Onu (Kur’an’ı) kavrayıp anlamalarına (bir engel olarak) kalpleri üzerine kat kat örtüler ve kulaklarında bir ağırlık kıldık. Onlar, artık bütün ayetleri (mucize ve delilleri) görseler (bile), yine de Ona inanmayacaklardır. Öyle ki, o inkâr edecek olanlar Sana geldiklerinde, Seninle tartışmaya girerek (Kur’an’ın haber ve hükümleri için): “Bu, öncekilerin uydurma masallarından başka bir şey değildir” diyerek (küfre sapmaktadırlar).” (Enam/25)
İnsan öyle bir varlık ki, çoğu meseleyi olduğu gibi değil de, nasıl görmek istiyorsa öyle anlar ve yorumlar.
Mark Twain’ın; “insanlara kendimi anlatmayı, işlerine geleni duyduklarını fark ettiğimde, bıraktım” sözünü de bu doğrultuda anlamak sanırım yanlış olmaz.
Evet biz dünyayı olduğu gibi değil olduğumuz gibi görüyor ve ona göre yorumlar yapıyoruz maalesef. Algı bozuklukları da cabası. İnsan gerçekleri, olayları, meseleleri ve çıkış yollarını tam bir hikmetle bakıp görebiliyor mu? Cevap kocaman hayır. Nerede hikmetin bilincine ermek, basiret sahibi olabilmek?
Yahu zaten görüntüler aleminde yaşıyoruz. Eşyanın hakikatini bile doğru dürüst algılayamazken bir de olayların gizemlerine nasıl vakıf olacak ki?
Yapsa yapsa kendine yontarak, kendi dar penceresinden mesele ve olayları yorumluyor işte o kadar.Size anlatacaklarım da sizin anlayacağınız kadar. Hani şu meşhur karınca hikayesinde olduğu gibi. Karıncaya sormuşlar:
“– Hayvanları anlatır mısın?”
“– Tabi ki” demiş.
“– Hayvanlar ikiye ayrılır:
1.Grup: Aslan, kaplan, yılan gibi şefkatli ve iyi huylu hayvanlar.
2.Grup:Tavuk,, kaz ve ördek gibi zalim ve yırtıcı hayvanlar.”
Hadi buyurun karıncanın bu yorumuna bir lafınız var mı? Yani biz dünyayı olduğu gibi değil, kendimize göre olduğumuz gibi görüyoruz ve böyle bir anlayışla hareket ediyoruz. Sonra da kendi fikirlerimizi dayatıyoruz. Sen ne dersen de, insanlar kendi fikirlerine yakın olan ya da anlamak istediği gibi anlamaya çalışıyorlar. Hele bir de işin içine önyargılarda girerse ayıkla pirincin taşını artık.
Şemsettin ÖZKAN
13.02.2025 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com