İNSAF ET AŞK GÜZEL BİR İŞTİR AŞKIN BOZULMASI İNSANLARDAKİ TABİATIN BOZUK OLUŞUNDANDIR SEN KENDİ ŞEHVETİNE AŞK ADINI TAKMIŞSIN HALBUKİ ŞEHVETTEN KURTULUP AŞKA ULAŞABİLMEK İÇİN YOL ÇOK ÇOK UZUNDUR

(Toplumsal İlişkiler 898)

وَنَفْسٍ وَمَا سَوّٰيهَاۙࣕ
فَاَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوٰيهَاۙࣕ
قَدْ اَفْلَحَ مَنْ زَكّٰيهَاۙࣕ
وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسّٰيهَاؕ
Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını (kötülükten sakınma yeteneğini) ilham edene andolsun ki, nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir.”
Onu kötülüklere gömüp kirleten kimse de ziyana uğramıştır.”
(Şems/7,8,9,10)

Hz. Mevlana’nın; “insaf et! Aşk güzel bir iştir. Aşkın bozulması insanlardaki tabiatın bozuk oluşundandır. Sen kendi şehvetine aşk adını takmışsın. Halbuki şehvettten kurtulup aşka ulaşabilmek için yol çok çok uzundur” sözü sanırım aşk kelimesini yanlış anlayıp yorumlayanlara ders niteliğindedir.

Hâlâ karşıma geçmiş yaşını başını almış insanlar; “yok efendim, aşk kelimesini kullanmamamız gerekir” diyorlar. Kardeşim, aşkı şehvetle sulandırırsan, bunun karşısında dağlar gibi söz olsa dayanamaz. Çünkü anlamı bozdun, kelimeyi rayından çıkardın. Tıpkı bazı kavramları bozduğumuz gibi.

George Orwell’in çok güzel bir sözü vardır; “insan sevilmekten çok anlaşılmak istiyordu belki de.” Gerçekten insan hayatının birazı değil belki de çoğu yanlış anlaşılmakla geçiyor. Hz. Mevlana; “aşk aşk dedim et kemik anladınız, dost dost dedim post anladınız, Şems Şems dedim kaş göz anladınız, beni bir Şems anladı onu da yanlış anladınız,” der.

Üstat Sezai Karakoç ise meseleye yanlış anlamanın inanılmaz hafifliği niyetin bozukluğu ve kifayetsiz kalma noktasından yaklaşır: “Anlamak masraflı iştir; emek ister, gayret ister, biraz da samimiyet ister. Yanlış anlamak kolaydır, oysa biraz kötü niyet, biraz da yetersizlik yeter.”

Şemsettin ÖZKAN

10.12.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir