İMKANSIZ DİYE BİR ŞEY YOKTUR ÇÜNKÜ ‘İMKANSIZ’ KELİMESİNİN İÇİNDE BİLE ‘İMKAN’ VARDIR

(Toplumsal İlişkiler 1637)

فَاِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراًۙ
“Demek ki, zorlukla kolaylık iç içedir ve her zorluk, o zorluğu aşacak güç ve kabiliyeti kendi içinde barındırmaktadır; yani, her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır.” (İnşirah/5)
اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً
“Evet, her zorluğun yanında bir kolaylık vardır.  İşte bunun içindir ki, ey Muhammed, omzundaki yük ağırlaştıkça ve sorumluluğun büyüdükçe, aynı oranda kalbine sebat ve kararlılık vereceğiz ve senin tahammül gücünü yükselterek, zorlukları kolayca aşmanı sağlayacağız.” (İnşirah/6)

Audrey Hepburn; “imkansız diye bir şey yoktur, çünkü ‘imkansız’ kelimesinin içinde bile ‘imkan’ vardır” derken, insanın “olmuyor” tezine çıkmış oluyor.

               İnsanın azmi dağları devirmez mi? İstemek başarmak demek değil mi? İnsan isterse neler neler olmaz ki.

               İnsan her şeyi kafasına takar. İmkansızlık diye bir şey icat eder. Yorma kafanı, o imkansız gördüğün şeyi, Allah sana gün olur verir. Pablo Neruda; “tüm çiçekleri kopartabilirler ama yine de baharın gelmesini asla engelleyemezler” derken hiçbir zaman olmaz diye bir şeyin olamayacağını anlatır bize. 

              Bütün büyük büyük başarılar, insanların imkansız dedikleri şeylerden çıkmıştır. Örneğin Edison’un ampülü icadı gerçekten imkansızlıkların içinde imkanın nasıl olduğunu bize ders gibi anlatır.                                                                                                                 

              Hz. Mevlana; “yeter ki sen yürümeye başla! Dağlar önünde yol olur” der. Başarıya giden yol da asla pes etmemekten geçmiyor mu? Elektriğin mucidi Edison’u ampülü bulmaya götüren azim ve isteğe bakmak yeterlidir. Thomas Edison’a, 999 denemeden sonra yaptığı bininci deneyde ampulü bulmasıyla ilgili olarak şöyle bir soru yöneltmişler:
–  999 kez hata yapmanıza rağmen, bininci deneyi yapacak gücü nereden buldunuz?
Edison şu yanıtı vermiş:
–  Ampulün icadı bin aşamalı bir süreçti. Hata gibi görünen ilk 999 aşama, bininci ve son aşamaya götüren öğrenmelerle doluydu.

Sen yeter ki iste! Çünkü istemek başarmaktır. Fransızların bir sözü var; “vouloir, c’est atteindre” istemek elde etmektir diye. Bir şeyi istemek, bir şeye gönül vermek, severek bir işe koyulmak, ilgi duymak çok önemlidir yapılan işten verim alabilmek için. Bütün başarı öykülerinde yapılan az bile olsa, yol hep aynı yere çıkıyor; zoru parçalamak, kolayı tanımak, o işin delisi olmak ve süreklilik…

Şemsettin ÖZKAN
19.12.2024 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com 
4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir