(Toplumsal İlişkiler 1320)
وَالَّذٖينَ جَاهَدُوا فٖينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَاؕ وَاِنَّ اللّٰهَ لَمَعَ الْمُحْسِنٖينَ
“Hayatlarını ortaya koyarak, konuşarak, yazarak, hesapsız servet harcayarak, uğrumuzda cihad edenleri, gayret gösterenleri, bizim ortaya koyduğumuz hayatı yaşarlarken elbette önlerini aydınlatacağız, başarıya ulaştıracağız. Emin olun ki, Allah, iyiliği, iyi niyetleri, dinin, ahlâkın ve kamu vicdanının emirlerini, devamlı davranışlarına, ilişkilerine, görevlerine, hayatlarına yansıtan, samimiyetle ibadet eden, aktif olarak iyiliğe, iyi uygulamaya, iyileştirmeye örnek olan, işlerinde mükemmellik, dürüstlük ve başarı için dikkat harcayan, hayırlı icraatlar, kalıcı hizmetler yapan müslüman önderlerle, askerî erkânla, idarecilerle, müslümanlarla beraberdir.” (Ankebut/69)
Hayatta en kötü şey ne biliyor musunuz? Eylemsizliktir, hareketsizliktir, tembel tembel oturmaktır. Anlayacağınız hiçbir şey yapmamaktır. Öylece hareketsiz kalmaktır işte.
Hz. Mevlana; “içindeki aydınlığa yürümenin yolu yollara düşmektir” derken insanı cihada çağırmaktadır. Aydınlığa doğru yürümeye yani.
Davaların acılar içinde doğup, refah içinde öldüğünü söyleyen bilge kral Aliya İzzetbegoviç ile, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi sosyologu İbn-i Haldun devletin sonunu hazırlayan unsurun eylemsizlik, konforo düşkünlük olduğunu anlatmaya çalışırlar. Dini bağlamda biz buna cihadı terketmek diyoruz. Hakk’ı üstün tutan, adaletsizliklere karşı çıkan ruhun diriltilmesi çabası da diyebilirsiniz bu yaklaşıma.
Yollara düşmek, işin en can alıcı yanıdır. Yollara düşmeyen öyle kolay kolay içine yolculuk yapamaz. İçine yolculuk yapamayan dış dünyaya hiç sefer yapamaz. Ya yolculuk yapacaksın ya da tahammül edeceksin. Nedim bir sözünde “ya seferdir ya tahammül çünki aşkın çaresi” der. İhtiyari gama düşmektense ızdırarı sefer etmek yeğ değil midir değerli dostlar?
Aşıkı mübtelaya sorarlar; “ sefer mi tahammül mü?” diye de “Sefer” der, aşka düşmüş. Niye ki? Nihayetinde fazla naz aşık usandırmaz mı? Ahmet Paşa’nın şu meşhur beyiti de pek meşhurdur:
Kıldım belay-ı aşk ile ben mübtela sefer
Meşhurdur ki aşıka ya sabru ya sefer
Yani diyor ki Paşa; aşktan gelen belalardan dolayı yolculuğa düştüm. Meşhur sözdür ki aşığa ya sabır ya sefer gerek. O meşhur söz de yukarıda sözünü ettiğimiz Lale devrinin meşhur şairi Nedim’e aittir.
Şemsettin ÖZKAN
06.02.2024 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com