(Toplumsal İlişkiler 1082)
وَيَسْـَٔلُونَكَ عَنِ الْمَحٖيضِؕ قُلْ هُوَ اَذًىۙ فَاعْتَزِلُوا النِّسَٓاءَ فِي الْمَحٖيضِۙ وَلَا تَقْرَبُوهُنَّ حَتّٰى يَطْهُرْنَۚ فَاِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ اَمَرَكُمُ اللّٰهُؕ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ التَّوَّابٖينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرٖينَ
“Sana ’kadınların aybaşı halini’ sorarlar. De ki: “O, bir rahatsızlık (eza)dır. (Fizyolojik ve psikolojik bir sıkıntıdır. Bu nedenle) Aybaşı halinde kadınlardan ayrılın ve temizlenmelerine kadar onlara (cinsel anlamda) yaklaşmayın. Temizlendiklerinde ise, Allah’ın size emrettiği yerden onlara varın. Şüphesiz Allah, (samimi ve sürekli) çokça tevbe edenleri sever, (her yönden iyice) temizlenenleri de sever.” (Bakara/222)
Cahit Zarifoğlu; “herkes kendi işine baksın değil, herkes kendi içine baksın daha güzel” derken iç (kalp) temizliğinin önemine dikkatlerimizi celbeder. İnsan dış temizliğine bakarken kalbine dikkat etmesi lazım gelmez mi?
Hz. Mevlana’nın ünlü eseri Fihi Ma Fih’in, “ne varsa içindedir” anlamına gelmesi, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus değil midir? Asıl yolculuk yapılması gereken yerin insanın içi olduğunu anlatmıyor mu?
“En uzun yolun insanın içi” olduğunu söyleyen şiirimizin zarif şairi Cahit Zarifoğlu da Mevlana hazretlerinin yolunda olduğunu gösterir bize.
İnsan başkasının işine de bakabilir, ona yardımcı olabilir lakin hiç kimse başkasının içine bakamaz. Niyet okuyamaz. Onun hakkında öyle ileri geri konuşamaz. Gıybetini dedikodusunu, hasetliğini fesatlığını yapamaz. Sen onu kimbilir geçmişinde yaptığı kimbilir hangi günahıyla suçlarken, o belki de çoktan tövbe edip bağışlanmıştır da haberin yoktur. Sen onun eski kirli defterlerini açmakla üstelik, kendini de günaha sokmakla meşgulsün, yazık da ne yazık.
Şemsettin ÖZKAN
13.06.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
Maalesef hocam. Günümüzde pek çok insanın en iyi yaptığı iş bu. Kendi içi/ işi yerine başkalarının içi/işine burnunu sokmak. Söylesen de kabahat sana kalıyor.