HERKES KENDİ İŞİNE BAKSIN DEĞİL HERKES KENDİ İÇİNE BAKSIN BÖYLE DAHA GÜZEL

(Toplumsal İlişkiler 1845)

اِذْ جَٓاءَ رَبَّهُ بِقَلْبٍ سَلٖيمٍ 
“Hani Rabbine tertemiz, saf bir kalp ile, akl-ı selim ile, iman, ilim, güzel ahlâk ve sâlih amellerle gelmişti.” (Saffat/84)

Hani ortalık toz duman olduğunda, bir şeyin sorumluluğu kimselere yüklenemediği zamanlarda herkes işine baksın denilerek işin içinden çıkmaya çalışılır.

          İşte böyle zamanlar için Cahit Zarifoğlu der ki; “herkes kendi işine baksın değil, herkes kendi içine baksın böyle daha güzel.” Gerçekten de öyle değil mi herkes kendine bakmalı kalbini yoklamalı değil midir? 

         “Kalp temiz olursa, dilden de güzel sözler çıkar” derken Hz. Ali efendimiz, meselenin ehemmiyetine vurgu yapar.Herkes her şeyden önce şöyle bir kendine bakacak, benim bu meydanda sikletim ne kadar diye. Eh bu da nasıl olacak elbette kendi içine bakarak, onu her daim güzelleştirerek. 

         Hz. Mevlana kalbleri denizlere, dilleri de o denizin kıyılarına benzetir ve şöyle der; “kalp deniz, dil kıyıdır. Denizde ne varsa kıyıya o vurur.” Gerçekten de, bir insanın içinden geçenleri öğrenmenin en kestirme yolu, onu biraz olsun konuşturmaktır. Denizde ne varsa kıyıya o vuracaktır çünkü. Az buçuk ne düşündüğünü gayri ihtiyari de olsa söyleyecektir.

İnsan konuşurken, ağzından çıkan sözleri, önce onun  kalp ve akıl süzgecinden geçer. Konuştuğu şeylerin kalbinden geçenlerden bağımsız olduğu düşünülemez. Bu yüzden insan, kalbinde neyi hissediyorsa, aklından neyi geçiriyorsa, ona göre bir şekilde konuşur. 

      Hz. Mevlana; “kalbi kirli olanın dili hep kötü  söyler”derken de, aynı şeye dikkat çeker. Gönülde ne biriktirdiğin çok önemli. Güzel şeyler biriktirirsen, dilinle güzel sözler sarf edeceksin demektir bu. Kötülük, nifak, hasetlik, fesatlık biriktirirsen o kalbinde, bu seferde dil destinden kötülük sızdıracaksın demektir bu. Her şey senin gönlünde bitiyor. Her ne varsa sendedir. İyilik de, kötülük de, senin kalbinden saçılıyor dilinle şu âlem-i cihana.

       Bu yüzden kalp sağlığımıza azami değer vermeliyiz. Kalp sağlığı kalbi temiz tutmakla olur. Kalp temiz olmazsa, insanın temiz olmasından söz etmesinin bir anlamı olmaz. Kalp temiz olacak ki, onun temizliği dile ve davranışlara da sirayet edecek.

Şemsettin ÖZKAN
15.07.2025 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir