HER İNSANIN YAŞADIĞI EN AZ İKİ HAYATI VARDIR BİRİ BİLDİĞİMİZ VİTRİNLİK DİĞERİ BİLMEDİĞİMİZ DERİNLİK

(Toplumsal İlişkiler 1282)

يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْاِنْسِ اَلَمْ يَأْتِكُمْ رُسُلٌ مِنْكُمْ يَقُصُّونَ عَلَيْكُمْ اٰيَاتٖي وَيُنْذِرُونَكُمْ لِقَٓاءَ يَوْمِكُمْ هٰذَاؕ قَالُوا شَهِدْنَا عَلٰٓى اَنْفُسِنَا وَغَرَّتْهُمُ الْحَيٰوةُ الدُّنْيَا وَشَهِدُوا عَلٰٓى اَنْفُسِهِمْ اَنَّهُمْ كَانُوا كَافِرٖينَ
(O gün Allah, şöyle diyecektir:) “Ey cin ve insan topluluğu! İçinizden size âyetlerimi anlatan ve bu gününüzün gelip çatacağı hakkında sizi uyaran peygamberler gelmedi mi?” Onlar şöyle diyecekler: “Biz kendi aleyhimize şahitlik ederiz.” Dünya hayatı onları aldattı ve kâfir olduklarına dair kendi aleyhlerine şahitlik ettiler.” (Enam/130)

Oğuz Atay; “her insanın yaşadığı en az iki hayatı vardır. Biri bildiğimiz vitrinlik, diğeri bilmediğimiz derinlik” derken vurgulamaya çalıştığı insanın gizemli bir yönüde mi var acaba?

             İnsanların öne çıkan bir hayatı o kadar ilgimizi çekmez iken niye haberimiz olmayan perdenin arkasındaki hayatı bize dikkati nazarlarımızı çekiyor? Bize ne? Ne yapacağız onların maskeli hayatlarını ki?

             Bazen de vitrinlik hayatlarına takılıp kalıyoruz. Sanki çok lazımmış gibi. Şöyle fantastik, büyüleyici, depdebeli, göz boyayıcı hayatlarını öğrenmezsek sanki meraktan çatlayacağız.

             Diyelim ki insanların vitrinlik hayatlarını çok merak edip didik didik ettik. Bol bol dedikodularını yaptık. Gıybetler, kıskançlıklar, çekememezlikler tavan yaptı. Eleştirdiğin, yanlış davranışlarını söylediğin o kişi tövbekar olup onları terk etmiş de senin daha ondan bile haberin yoksa ne olacak?

             Bilmediğimiz yanlarını insanların araştırmaya koyulduk. Ne olacak öğrenince? Bir katkı mı sunacak bize? Belki o yanlışların ortaya çıkması şüyu vukuundan beterdir ilkesi gibi bir durum ortaya çıkaracak her doğru şeyin her yerde söylenmesi gerektiği sonucunu doğuracak kimbilir?

             İster o hayatları olsun ister bu hayatları herkesin yaptığı kendini bağlar. Asıl bizim hayatımız ne olacak? Biz bu dünya hayatını iyi değerlendirebiliyor muyuz? Yani gelecek hiç bitmeyecek olan diğer ahiret hayatımıza ne gibi yatırımlar yapıyoruz? Benim bildiğim her insanın bir bu dünya hayatı bir de kaçınılmaz olan mutlaka gelecek olan ahiret hayatı var. Yukarıdaki ayeti lütfen bir de bu gözle bir daha gözden geçirelim olmaz mı?

Şemsettin ÖZKAN

30.12.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.