GÖNLÜ DE ÜSLUBU DA ZARİF OLAN İNSANLARA RAST GELESİNİZ

(Toplumsal İlişkiler 1248)

قَالَ الْاَعْرَابُ اٰمَنَّاؕ قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَلٰكِنْ قُولُٓوا اَسْلَمْنَا وَلَمَّا يَدْخُلِ الْاٖيمَانُ فٖي قُلُوبِكُمْؕ وَاِنْ تُطٖيعُوا اللّٰهَ وَرَسُولَهُ لَا يَلِتْكُمْ مِنْ اَعْمَالِكُمْ شَيْـٔاًؕ اِنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ رَحٖيمٌ
“Bedeviler (her asırdaki cahil, gafil ve menfaatçi kesimler; kavim ve kabilesiyle övünen cahil kimseler): “Biz de iman ettik” derler.
 (Onlara) De ki: “(Hayır) Siz (hâlâ) iman etmediniz; ancak 
(mecburen ve görünüşte) İslam (veya teslim) olduk deyin.” 
(Çünkü) İman henüz kalplerinize girmiş değildir. Eğer Allah’a ve Resulüne (tam iman ve) itaat ederseniz (Kur’an ve Sünnet ölçülerine göre hayatınızı düzenlerseniz), O (zaman Allah CC) sizin amellerinizden hiçbir şeyi eksiltmeyecek (ve emeklerinizi boşa vermeyecektir). Şüphesiz Allah, çok Bağışlayandır, çok Esirgeyendir.” (Hucurat/14)

Değerli dostlar bugün sizleri güzel bir dilek ve duam ile karşılamak istiyorum; “gönlü de üslubu da zarif olan insanlara rast gelesiniz inşaallah…”

            Zarif insan; biçim, görünüş ve davranışlarıyla hoşa giden veya beğenilen demektir. Böyle insanlara günümüzde o kadar çok ihtiyacımız var ki. Bu insanlar görgülü insanlardır. Neyi, nasıl yapacaklarını, medeni kurallar ölçüsünde nerede duracaklarını da çok iyi bilirler.

            Zarif insan, ister iskarpin giysin, ister çarık,  asla bastığı yeri çamurlamaz. Büyük ve üstün insan naziktir; fakat hiçbir zaman yaltaklanmaz, küçük insan yaltaklanır; ama nazik değildir. Dinlemek, gösterilebilecek en yüksek nezakettir. İncelik, kanlarını kaynatmadan insanların altlarında ateş yakma sanatıdır. “Geceyi boşverin hepinize iyi insanlar diliyorum” diyen edebi- yatımızın zarif insanı Cahit Zarifoğlu’nun söz konusu ettiği insan tipleri de yine bunlardır.

           Daha Osmanlı’nın son dönemlerinde zarif olmayan hal ve davranışları gören Ziya Paşa’nın; “ne günlere kaldık ey gazi hünkar katır mühürdar oldu, eşek defterdar” sözü inceliğin, zerafetin yerle yeksan olduğunu anlatır bize. Ehil olmayanların uygun olmadıkları yerde olmaları da nezaketsizlik olarak değerlendirilmelidir.

           Görünüşünüz neye benzerse benzesin, nazik oluşunuz, sizi dünyanın en güzel insanı yapar. Zira nezaket, fikir ve ahlak kültürünün en önemli simgesidir. Bu yüzden insanın üslubu da önemlidir.    

           Üslup deyin, tarz deyin, usül deyin, her ne derseniz deyin, insan ilişkilerinde her zaman en öne çıkan konudur bugünkü mevzumuz. Derviş Celal Er-ruhavi’nin ifadesiyle; “üslup kemalatın aynasıdır.” Üslup insanın kafa kağıdıdır yani kimliği. İnsanlar öyle fikir ayrılığından farklı düşüncelerinden ötürü birbirinden ayrılmazlar. Olsa olsa halden anlayamadıklarından, hemhal olamadıklarından ya da dertleşemediklerinden birbirinden ayrılırlar.

          Allah’tan dileğim; gönlü de üslubu da zarif olan insanlara denk gelesiniz inşallah diyorum.

Şemsettin ÖZKAN

26.11.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.