FAZLA KURCALAMAYIN HAYATI VİCDANINIZ TEMİZSE YÜREĞİNİZ GÜZELSE YAŞAYIN GİTSİN

(Toplumsal İlişkiler 1331)

اَلَّذٖي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيٰوةَ لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّـكُمْ اَحْسَنُ عَمَلاًؕ وَهُوَ الْعَزٖيزُ الْغَفُورُۙ
“O, (İslam’a ve insanlığa uygun davranış, ahlâk ve anlayışta) amel bakımından hanginizin daha iyi (daha güzel ve daha verimli)
olacağını denemek (ve hak ettiği karşılığı vermek) için, (dünyada yaşatıp) ölümü ve (ahirete kaldırıp sonsuz) hayatı yaratmıştır. O, Üstün ve Güçlü olandır, çok Bağışlayandır.” (Mülk/2)

Can Yücel; “fazla kurcalamayın hayatı. Vicdanınız temizse, yüreğiniz güzelse, yaşayın gitsin” derken, bu dünyada samimiyseniz, kalbinizin sesine kulak veriyorsanız, kısacası adam gibi adamsanız korkmayın der.

            Can Yücel hayatta mutlu olmanın yolunu iki şeye bağlar. Birincisi saf ve arı duru vicdanımız diğeri de, yüreği güzel insanlardan olmak.

            Vicdan; kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümlülüğünü de yükleyen içsel güçtür. İçinizdeki iyiliğe, doğru ve dürüst olmaya çağıran bu ses vicdanınızın sesidir. Meleğin sesidir.

Problem; insana kötülüğü fısıldayan Şeytanın sesine kulak vermektedir. Sen vicdanını temiz tutmaya bak! Çirkin, kirli, necis ve günah olan seslere kulak vererek kirletme onu.

           Platon; “nefsinin öğretmeni, vicdanının öğrencisi ol” demekle, vicdanın kulak verilmesi gereken en önemli unsur olduğunu, ısrarla vurgular. İnsanın iradesine hakim olurken, vicdanına da, esir olması gerektiğini anlatır.

           Hayatımızı güzelleştiren ikinci unsur pırıl pırıl bir kalbe sahip olmaktır. Kalbin temiz oluşu insanın kendisini her çeşit hasetlikten, fesatlıktan, insanların arkasından çekiştirmekten, kötü düşünmekten insanın kendini alıkoymasıdır.

           “Bitkinin güzelliği tohumun iyiliğinden, insanın güzelliği ise kalbinden gelir” diyen Hz. Mevlana, kalbin asıl işlevinin güzellik düşünmesi ve insanı güzel duygulara yönlendirmesi olarak anlamakta çok haklıdır.

            Zira vicdan; her zaman kalp penceresinden bakar. Akıl gözünü kapasa bile, vicdanın gözü hep açıktır. Bu yüzden vicdanın temiz oluşuyla, kalbin güzel oluşunun aynı yörüngede yüzmeleri asala tesadüf değildir.      

Şemsettin ÖZKAN

17.02.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir