ERKEKLER KENDİLERİNE İHTİYAÇ DUYULDUĞUNDA GÜÇLENİP HAREKETE GEÇERLERKEN KADINLAR SEVİLDİKLERİNİ HİSSETTİKLERİNDE HAREKETE GEÇİP GÜÇLENİRLER

(Toplumsal İlişkiler 1689)

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَاُنْثٰى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَـبَٓائِلَ لِتَعَارَفُوا اِنَّ اَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللّٰهِ اَتْقٰيكُمْ اِنَّ اللّٰهَ عَلٖيمٌ خَبٖيرٌ “Ey insanlar! Sizi (her birinizi) bir erkek (üreme hücresi) ile bir dişi (üreme hücresin)den yarattık ve (birbirinize karşı soy ve renginizle üstünlük iddiasında bulunup övünesiniz diye değil, bilakis) birbirinizi (karşılıklı insanı hak ve hukuk açısından) tanıyıp kaynaşasınız (ve dostane sosyal ilişkiler içinde yardımlaşıp kültür ve medeniyet alışverişinde bulunasınız) diye ayrı milletler ve kabileler hâline getirdik. Şüphesiz Allah katında en değerliniz, (ırk ve soyca değil) takvaca (ona saygıda, iman ve itaatte, kötü işleri yapmamakta ve evrensel insani değer ve haklarına riayet etme hususunda) en ileri olanınızdır. Şüphesiz Allah, (açıktan yapılanları da) bilendir, (gizli yapılanlarından da hakkıyla) haberdar olandır.” (Hucurat/13)

 “Erkekler Mars’tan Kadınlar Venüs’ten” kitabının yazarı John Gray’ın; “erkekler kendilerine ihtiyaç duyulduğunda güçlenip harekete geçerlerken, kadınlar sevildiklerini hissettiklerinde, harekete geçip güçlenirler” sözüne şimdi nereden bakmak lazım? 

         Şüphesiz ki insan olmak yönünden aralarında bir fark olmamakla birlikte başta biyolojik, psikolojik ve sosyolojik yönlerden olmak üzere birçok farklılık vardır.

         Bakınız kadın erkek farklılıklarını çok iyi analiz eden Uzman Dr. Psikiyatrist Psikoterapist Emine Filiz Uluhan “Erkek ve Kadın Dünyasının Farklı Özellikleri” adlı yazısında şu tesbitleri yapmıştır: 
“Bilimsel çalışmalar kadın ve erkeğin fizyolojik, biyolojik ve fiziksel farklarını net olarak göstermektedir.
* Erkekler kadınlara göre daha güçlü, vücut yapıları gelişkin ve kemik kütleleri fazladır.
* Kadınların kalp ve solunum hızı erkeklerden fazladır.
* Erkeklerin beyin ağırlığı daha fazla olmakla birlikte, beyin hacmi kadınlarda daha fazladır.
* Kadınlar erkeklere göre sağ ve sol beyinlerini daha kombine olarak kullanabilirler ve erkeklerden daha kompleks düşünebilirler.
* Konuşma yaşı kızlarda daha erkendir ve daha dilli olurlar.
* Kızların ergenliğe girişi erkeklere göre daha erken olur.
* Erkekler agresif, saldırgan ve kavgacı iken, kadınlar sessiz ve sakin olup, şiddetten uzak dururlar.
* Genel olarak dini inançlar kadınlarda daha yoğundur.
* Erkekler olaylara soğukkanlı yaklaşırken, kadınlar panik halinde, sezgisel ve aceleci davranırlar.
* Kadınların sır tutması erkeklere göre daha zordur.
* Eğitim hayatı boyunca kendini ifade edebilme yeteneği kızlarda erkeklere göre çok daha fazladır.
* Erkekler somut düşünüp, sonuca odaklanırken, kadınlar sorunlara duygusal boyutta yaklaşırlar.
* Kadınlar erkeğin içindeki cesarete, erkekler ise kadındaki incelik ve cazibeye yönelirler.
* Erkekler kadınları zekalarıyla, kadınlar erkekleri kalpleriyle etkiler.
* Erkekler kucaklamak, korumak, kollamak, kadınlar ise kucaklanmak, korunup, kollanmak ister.
* Erkekler başarıya ve güce odaklıdır. Kendilerini güçsüz ve başarısız hissettiklerinde mutsuz olur, depresyona girerler.
* Kadınlar ilişki, iletişim, anlama ve anlaşılma gibi duygusal yönlerle mutlu olurlar.
* Erkeklerde bağımsızlık, kendi hayatını kendi çizme ve bireysellik ağır basarken, kadınlarda paylaşım ve bir topluluğa aidiyet özelliği vardır.
* Erkekler dünyası yarış ve başarıya odaklıdır. Birbirleriyle güç yarıştırmayı severler. Futbol fanatikliği saldırganlık dürtüleri ve başarı arzusunu ikincil yöntemlerle tatmin etmekten gelmektedir.
* Kadınlar problemin çözümünden ziyade problemin kendisiyle ilgilenirken, erkekler direkt sorunun çözümüne odaklıdır. Erkekler için sorunun çözümü güçlülüklerinin bir göstergesi ve ilişkiye bağlılık ve sorumluluklarının bir görevidir. Sorunun nasıl çözüldüğünün önemi olmayıp, netice önemlidir ve bu onlar için bir gurur vesilesidir.
* Kadınlar düşünme sürecinde konuyla ilgi ve ilgisiz gibi görünen farklı noktalara geniş bir bakış açısıyla bakar, erkekler ise salt problem veya düşünceye odaklanır. Kendilerini problem dışında tutarak karmaşıklığı en aza indirmeye çalışırlar.
* Özellikle duygusal içerikli anıların hatırlanma özelliği kadınlarda daha fazladır. Erkek hafızası olayları bütün olarak hatırlayamaz. Öncelikle tek tek parçaları hatırlayıp birleştirmeye çalışır. Bu özellilik hafıza merkezi hipokampusun, testosteron, östrojen ve propesteron seviyelerinden etkilenmesine bağlıdır.
* Kadınların otonomik ve sempatik sistem eşikleri düşük olup korku ve tehlikelere daha yoğun tepki verirler.
*Testosteron seviyesinin yüksek olduğu erkek ve kadınlar daha agresif olurlar. Testosteron yüksekliği duygusal ve empatik küntlük verebilir.
* Kadınlar onaylanma ihtiyacında olup, tüm duygu ve kişisel özellikleriyle iletişimde bulunurken, erkekler kendilerini dışa vurmazlar. 
* Kadınlar erişkinlik dönemlerinde bir iki hemcinsiyle sırdaş olup, yakın ilişkiler kurmayı tercih ederken, erkekler çok yakın sırdaş ilişkilerden ziyade daha kalabalık bir grupta daha yüzeysel arkadaşlıkları tercih ederler.                                                

        Yukarıda bazı temel özelliklerini söylediğimiz farklar kadın ve erkeğin doğasında bulunmakla birlikte tamamen genelleme yapmak gerçekçi olmaz. Hangi kişilik özelliğinde ve hangi cinsten olursak olalım tüm insanların ortak duyarlılığı işitilmek ve anlaşılmaktır. Bireylerin karşısındakinin kendi gibi düşünüp, hissedip, davranmasını beklemek en büyük yanılgılarıdır. Her iki cinste kendi yapılarını ve özelliklerini bilmeli, karşı cinsle farklılıklarını kabullenmeli ve birbirlerini kendilerine uymaya zorlamadan, ortak noktalarda birleşerek yaşamayı öğrenmelidirler. Önemli olan, esnek toplarda olduğu gibi kendi rengini ve dokusunu koruyarak en geniş yüzeyde diğeriyle derin yakınlığı kurabilmek ve ortak paydayı yakalamaktır. Erkek ve kadın ruhunu anlamak erkek ve kadının düşünce yapısını anlamaktan geçmektedir.”

Şemsettin ÖZKAN
09.02.2025 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-antalyapsikiyatrist.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir