(Toplumsal İlişkiler 1183)
يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا عَلَيْكُمْ اَنْفُسَكُمْۚ لَا يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ اِذَا اهْتَدَيْتُمْؕ اِلَى اللّٰهِ مَرْجِعُكُمْ جَمٖيعاً فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ
“Ey iman edenler! Siz bu zulüm düzenini değiştirmek istiyorsanız, o zâlimlerle uğraşayım derken kendinizi, ailenizi ve toplumunuzu ihmal etmeyin! Öncelikle kendinizi düzeltmeye bakın! O zaman hiç korkmayın; siz doğru yolda olduğunuz sürece, sapıklığa düşen hiç kimse size zarar veremeyecektir. Unutmayın ki,hepiniz
eninde sonunda Allah’ın huzuruna varacaksınız. İşte o zaman Allah, tüm yaptıklarınızı size bildirecek ve hak ettiğiniz ceza veya mükâfâtı kesinlikle verecektir.” (Maide/105)
İnsanın dünya serüveni şurada ne kadar ki, sayılı günler ve nefesler değil mi? Habire geceleri gündüze, gündüzleri gecelere ulayıp bindik bir alamete gidiyoruz. Bugün var yarın yokuz. Hala ibret alacağımız günler gelmedi mi?
İbrahim Tenekeci; “ekleyip duruyorum sabahları akşama. Ve kendimi arıyorum, meşgul çalıyor. Gerçi söylenmez böyle şeyler uluorta…” derken bu baş döndürücü trafiğe dikkatlerini çeker insanoğlunun. Ne zaman hayatı anlamlandıracak ve kesin dönüş biletinin Rabbine olduğunun bilincine vararak hayatına bir çekidüzen verecek diye mütevazi bir biçimde meseleye kendinden başlayarak bu mesajı verir. Kısacası insan olarak kendinden yorulduğu günlerde olduğunu söyler bir bakıma üstad.
Sosyal ilişkilerden belki yorulursun ara verirsin, işinden yorulunca istifa edersin. Okul boğucu geldiğinde asarsın dersleri, bir kenara atarsın. Ailen, çevren, eş ve dostun boğucu geldiğinde uzaklaşırsın bir süre. Ruhunu dinlersin fakat iş kendine gelince bunların hiçbiri mümkün değildir. Kendini bırakıp gidemez, kendine hadi ordan diyemezsin. Beyhude bir çabadır çünkü gölgeni de terkedemezsin. Çünkü kendinden yorulduğun günlerdesindir de ondan.
Yorulmak, elini kaldıracak takatinin olmamasıdır ve yapılacaklar listesinde, yer alanların aslında olmak için olanlar olmasıdır. Kendinden yorulduğun günlerde olman demek; yaşamı sürdürme eyleminde yaptıklarının mutlu etmemesi sana istediğin tatmini vermemesi, başka birşeyi demen ama ne olduğunu kestirememen suçlayamaman suçlanacak kişiyi bulamaman sebebin sen olduğunu işin sen de bittiğini tekrar tekrar görmen ama kaçacak deliği görememendir.
Kendinden yoruldun demek; “yeter artık suçlu aramana gerek yok, suçlu benim,” demektir. Kendinle yüzleşmen demektir. Nefis muhasebesi yapmak demektir. İğneyi başkasına çuvaldızı kendine batırmak demektir. Zevklerin hazların kaybolması demektir. Herşeyden kaçmak demektir.
Şemsettin ÖZKAN
22.09.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-pixabay.com