EĞİTİMİN PAHALI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ BİR DE CEHALETİN BEDELİNİ HESAPLAYIN

(Toplumsal ilişkiler 1538)

اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖي خَلَقَ
“Olayları, hayatı seni yaratan Rabbinin adıyla oku! Rabbinin adıyla Rabbinin gösterdiği şekilde okuman hayatı daha iyi anlamanı daha iyi düşünmeni sağlar. Bugüne kadar başkalarının adıyla okumuş olabilirsin. Başkalarının bakış açılarıyla, başkalarının yol göstermeleriyle hayatı, olayları okumuş olabilirsin. Başkalarının adıyla okursan hayatı gereği gibi anlayamazsın! Atalarının yolundan okursan ataların yanlış anlamış olabilir. Kendi aklınla okursan eksik yanlış anlayabilirsin!” (Alak/1)

Antik Yunan çağının ünlü filozofu Sokrates; “sadece bir iyi vardır, bilgi; ve sadece bir kötü vardır, cehalet” sözüyle bile eğitime ne kadar çok önem verdiğini gösterir.   

             Sokrates’in; “eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız bir de cehaletin bedelini hesaplayın” sözü, eğitimin hiç de öyle yabana atılacak bir yanının olmadığını anlatır. İlerlemek ve aydınlanmak için, eğitim çok ama çok önemli. Muasır devletler seviyesine çıkmak için yine eğitim gerekir.

             Asla ötelenemez, ihmal edilemez, ıskalanamaz  bir konumdadır eğitim. Öyle ki vereceğiniz bu eğitim, bir de kaliteli olmalı. Ne okuduğunu, ne okuttuğunun bilincinde olan bir okuma olmalı bu eğitim ve öğretim.

            Muhammed Esed Kur’an Mesajı tefsirinde yukarıda geçen ayete şu açıklamayı düşmüş: “İkra’ emri, “oku” yahut “telaffuz et/dile getir” olarak çevrilebilir. Birinci çeviri, bana göre, bu bağlamda daha tercihe şayandır; çünkü “telaffuz etmek/dile getirmek” kavramı, yalnızca o anda yazılı olan veya hafızada bulunan bir şeyi -anlayarak veya anlamadan- dil ile söylemeyi ifade eder; oysa “okumak”, bir dış kaynaktan, burada Kur’an mesajından, alınan sözleri veya düşünceleri, yüksek sesle olsun veya olmasın, ama anlamak niyetiyle bilinçli olarak zihnine nakşetmeyi ifade eder.”             

            Benim asıl üzerinde durmak istediğim eğitimin kalitesi. Maalesef bu konuda eğitimin içinden gelen birisi olarak iyi şeyler düşünemiyorum. Mecburi eğitim diye diye eğitimin kalitesini hergün aşağılara çekiyoruz. 12 yıllık eğitim lükstür. Kaldı ki 8 yıllık mecburi eğitim de kaliteyi düşürmüştü. Sıralarda oniki yıl oturmakla önüne geleni geçirmekle eğitimli insanlar yetiştirmiş olmuyoruz. Sadece okumaya meyilli olmayan sanayide verim alabileceğimiz çocuklar elimizden kayıp gidiyorlar. Aynı zamanda mutsuz nesiller üretiyoruz farkında mıyız acaba?

            Okuyalım, eğitim görelim ama kaliteli eğitim yapalım. İyi tıp eğitimi, iyi öğretmenler, mühendisler, ilahiyatçılar, güvenlik elemanları yetiştirelim. Bana göre iyi olmayan eğitimle iki kere cahil insan yetiştiriyoruz. Bir de bunlar iyi olmadıklarının da farkında değiller. Ben üniversiteyi bitirdim ama bir şey olamıyorum. Şimdi bu yetişmiş eleman mı yetişmemiş mi? Gel de işin içinden çık! 

Şemsettin ÖZKAN
11.09.2024 KONYAALTI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-milliyet.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.