DİNİNİZLE İLGİLENEN DERDİNİZLE İLGİLENMİYORSA O BİR SAHTEKARDIR

(Toplumsal İlişkiler 1456)

اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَةٌ فَاَصْلِحُوا بَيْنَ اَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
“Unutmayın, inananlar birbirlerine düşman olamazlar, onlar ancak kardeştirler. O hâlde, müminler arasında çıkabilecek anlaşmazlıklara seyirci kalmayın, din kardeşlerinizin arasını düzeltin; Allah’tan gelen ilkeleri çiğnememe konusunda son derece titiz ve dikkatli davranın; müminlerin birlik ve beraberliğini bozup İslâm toplumunu zayıflatacak her çeşit olumsuz davranıştan sakının ki, O’nun tarafından şefkat ve merhamete lâyık olabilesiniz.” (Hucurat/10)

Bir Macar atasözü sahtekarlığı şöyle tanımlar: “Dininizle ilgilenen, derdinizle ilgilenmiyorsa, o bir sahtekardır.” Bu tanımda sahtekarlığın daniskası anlatılır aslında.

           Niye? Çünkü dindar adam, aynı zamanda insanların dertleriyle de hemhal olan kişidir. Sevgili Peygamberimizin bu konuda hadisleri var.

Hadîs-i şerifte şöyle buyruluyor:

“Müʼminler birbirini sevmekte, birbirine acımakta, birbirini korumakta bir vücut gibidir. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvları da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa dûçâr olur.” buyuruyor Allah Rasûlü. (Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Birr, 66) Yine âlemlere rahmet efendimizin şu ikazını hiçbir zaman unutmamak lâzım; “Mü’minlerin derdiyle dertlenmeyen bizden değildir.” buyuruyor. (Hâkim, IV, 352; Heysemî, I, 87) Hz. Peygamber aleyhisselam, bizden böyle bir yürek istiyor. Allah dostlarından Seriyy-i Sakatî var, büyük hadis âlimi. Şamʼda hadis dersindeyken, bu hadîs-i şerîfi okuyor: “Mü’minlerin derdiyle dertlenmeyen bizden değildir.” (Hâkim, IV, 352; Heysemî, I, 87) O sırada bir talebesi geliyor:
“–Üstad! Sizin mahalle yandı, yalnız sizin ev kurtuldu, gerisinin hepsi yandı.” diyor.

“‒Elhamdü lillâh!” diyor. Otuz sene sonra Seriyy-i Sakatî Hazretleri bir dostuna:
“‒Ben o günün tevbesi içindeyim.” diyor. “O gün kendi evimin yanmadığına sevindim, evi yananları düşünemedim…” Yani müʼmin, inanan demek, kendinden başka din kardeşlerinin de derdiyle dertlenmek demektir. Din, hayatın sosyal yönüne tebarüz etmiyorsa, o dinin mensuplarında sıkıntı var demektir.

Şemsettin ÖZKAN

21.06.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-islamveihsan.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir