(Toplumsal İlişkiler 1506)
يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا قُٓوا اَنْفُسَكُمْ وَاَهْلٖيكُمْ نَاراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلٰٓئِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللّٰهَ مَٓا اَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ
“Ey iman edenler! Kendinizi ve çoluk çocuğunuzu cehennem ateşinden koruyun ki, onun yakıtı insanlar ve taşlardır veya taştan yapılmış tüm putlardır. O’nun başında görevli olarak bulunan melekler sert ve kuvvetlidirler. Allah’ın buyruğuna karşı gelmez, kendilerine emredilen herşeyi yaparlar.” (Tahrim/6)
Çocuk eğitimi çok ama çok önemlidir. Çünkü onlar bizim geleceğimizdir. Bizi gelecekte temsil edecek yegane varlıklar onlardır. Bu yüzden çocuklarımıza yapılan yatırım asla boş bir yatırım değildir.
Bizi geleceğe taşıyacak olan bu değerli varlıkların eğitim ve öğretiminde çok büyük hatalar yapıyoruz. Öyle hatalar ki, asla ihmale gelmemesi gerekenleri yapıyoruz üstelik. Çocuğun hayatında derin izler bırakan travmalar yaşatan hatalar bunlar.
Çocuk eğitiminde yapılan en büyük 8 hata şunlardır:
1- Başka çocuklarla kıyaslamak
2- Bir dediğini iki etmemek
3- Başkalarının yanında eleştirmek
4-Söylediklerini kendisi yapmamak
5- Söz verip sözünü tutmamak
6- Sorularına cevap vermemek
7- Eğitimini başkalarına havale etmek
8- Ona özel zaman ayırmamak.
Başka çocuklarla kıyaslanan çocuk asla kendine gelemez. Sürekli kendisiyle mukayese edilene kin ve nefret duyacaktır. Çünkü onu geçmiştir. Bu halet-i ruhiye çocuğa zarar verecektir. Hataların en büyüğü.
Her isteği karşılanan çocuğa da anne ve babalar iyilik yapmış sayılmazlar. Bu çocuk da geriletilmişlerdir. Kendisini geliştirmeye engel olunmuştur aslında. Hata iki.
Başkalarının yanında eleştirilip kınanan bir çocuk da kendine özgüvenini yitirip pısırık olacaktır. Eskiler bunu çok yapıyorlardı. Hata üç.
Yine eskilerin çok büyük hatalarından biri de, belki en önemlisi de söylediklerini asla kendileri yapmazdı. Örneğin kendileri sigara içer, çocuklarını sigara içerken görünce onları döverlerdi.
Çocuğa söz verip sözünü tutmamak da büyüklerin çocuk eğitiminde sık yaptıkları hatalardandır. Bir de çocuğa yalan söylemeyi çok iyi bilirlerdi. Halbuki çocuğa yalan da söylenmemeli, verilen söz de yerine getirilmelidir.
Çocuklar çok meraklıdırlar, her şeyi sorarlar burası doğaldır. Doğal olmayan çocuğun sorularına cevap vermeyen ebeveynlerdir. Hem de yalansız dolansız cevaplandırılmalıdır.
Çocuğun eğitimini başkalarına yıkmak ya da havale etmekte yapılan en temel yanlışlardan biridir.
Çocuğuna özel zaman ayırmayan ebeveynlerde, çocuk eğitiminde yapılan amansız hatalardan birine ön ayak oluyorlar demektir. Bu hataların sıkça yapıldığı bir çocuk eğitiminden de verim alınamaması kaçınılmazdır.
Şemsettin ÖZKAN
10.08.2024 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com