ÇOCUK BEYNİNİN DÖRT DÜŞMANI

(Toplumsal İlişkiler 1094)

وَاِذْ نَجَّيْنَاكُمْ مِنْ اٰلِ فِرْعَوْنَ يَسُومُونَكُمْ سُٓوءَ الْعَذَابِ يُذَبِّحُونَ اَبْنَٓاءَكُمْ وَيَسْتَحْيُونَ نِسَٓاءَكُمْؕ وَفٖي ذٰلِكُمْ بَلَٓاءٌ مِنْ رَبِّكُمْ عَظٖيمٌ
Ey İsrail Oğulları! Sizi Firavun ve ordusundan nasıl kurtardığımızı da hatırlayın: Hani size en acı işkenceleri çektiriyorlardı; nüfusunuzun artmasını engellemek için 
oğullarınızı boğazlıyor, kadınlarınızı utanç verici işlerde kullanmak üzere sağ bırakıyorlardı. İşte bütün bunlarla, Rabb’iniz sizi eğitip olgunlaştırmak ve böylece insanlığı doğru yola ileten örnek ve öncü bir toplum yapmak üzere çetin bir sınavdan geçirmekteydi.” (Bakara/49)

Çocuklarımız göz nurumuz, geleceğimiz, mutluluğumuz kısaca her ne derseniz deyin, her şeyimiz işte. Neslimizin devamını sağlayan varlığımız.

         Bu yüzden onlar için maddi ve manevi ne kadar  yatırım yapsak azdır. Geleceğimizi emin ellere teslim edebilmemiz için çocuklarımızın iyi eğitilmeleri, dinini, diyanetini, kültürünü, milletini, vatanını iyi tanımaları için çok ama çok gayret sarfetmeliyiz.

         O halde zararlı olan her şeyden çocuklarımızı korumak zorundayız. Ahmet Maranki 13 Mayıs 2016 tarihli bir sosyal medya paylaşımında şöyle demiş; “çocuk beyninin dört düşmanı; 1- Şeker
2- Televizyon 3- Bilgisayar oyunları 4- Sevgisizlik.”

          İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya, şekerin zararları için şunları söylüyor: “Çok fazla şeker tüketmek, büyük porsiyonlarda tüketmek hücreler arasındaki hormon bozukluklarına neden oluyor ve bununla birlikte yağ hücrelerinin büyümesi ile birlikte bütün vücut etkilenmeye başlıyor. Özellikle çocuklarda hiperaktivite, dikkat dağınıklığı gibi problemleri de çok fazla şekerli içecek tüketimine şekerli yiyecek tüketimine bağlayabiliriz.” 

          Aşırı derecede televizyon izleyen çocuklarda hırçınlık, kaygı, korku gibi olumsuz psikolojik davranış değişiklikleri görülmektedir. Uzun süreli TV karşısında vakit geçiren 

çocuklarda yatma saatlerinin geciktiği ve uyku problemlerinin ortaya çıktığı ve bunların fiziksel gelişimi olumsuz etkilediği bilinmektedir.

         Uzun süre bilgisayar başında geçirilen oyun saatleri çocukların sağlık sorunlarına neden olabilir. El, dirsek ve omuzlarda obezite, kas, omurga sorunu, görme bozukluğu, sinir sıkıştırması, uyuşukluğa, hareketsizlikten dolayı felçlik ve ölüme neden olabilir.

         Çocuğun tanımı yapılırken oyun artı sevgi diye yapılır. Bu doğru bir yaklaşımdır. Çocuklar duygusal besin olan sevgiyi daha çok hisseder ve ararlar. İnsanoğlu hep ilgi ve alaka bekler karşısındakinden. Bu gayet doğal olmakla birlikte çocuklarda daha da doğaldır bu beklenti. Eğer sevgi yoksunu olarak yetişirlerse çocuklar geleceğe karamsar bakarlar. Hiç kimseye güvenmezler. Kaygı bozuklukları gibi kişilik bozuklukları yaşarlar. Bu da sağlıksız nesiller ve toplumlar demektir.

Şemsettin ÖZKAN

25.06.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-trthaber.com

5-milliyet.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir