(Toplumsal İlişkiler 1700)
كُلُّ نَفْسٍ ذَٓائِقَةُ الْمَوْتِ وَاِنَّمَا تُوَفَّوْنَ اُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَاُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَمَا الْحَيٰوةُ الدُّنْيَٓا اِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ
“Her canlı ölümü tadacak ve kazandığınız ödüller, size ancak Diriliş Gününde verilecektir. O hâlde, her kim ateşten kurtarılıp cennete konulursa, işte o, gerçek anlamda başarıyı elde etmiş ve kurtuluşa ermiş demektir. Yoksa şu dünya hayatı, cezbedici, fakat aldatıcı bir zevkten başka bir şey değildir.” (Al-i imran/185)
Seyyid Hafız Mahmud Esad hazretleri’nin; “çeşm-i ibretle bakın dünya misafirhanedir, bir mukim âdem bulunmaz ne acep kaşanedir? Bir kefendir akıbet sermaye-i şah u geda, pes buna mağrur olan mecnun değildir ya nedir?” sözü, insanın bu dünyadan sadece geçip gittiğini anlatmak babında mükemmel bir anlatımdır.
Demek ister ki; ibret gözüyle bakın hele bu dünya bir misafirhanedir. Bir insan burada devamlı surette ikamet etmez ki, nasıl bir saraydır? Sonuçta zenginin de fakirinde sermayesine düşen kefen olmasına rağmen, pes doğrusu, kibirli kibirli, ortalıkta kurum satan deli değil de, ya nedir?
Şu ayet dünyanın geçiciliğini ne güzel anlatır:
وَمَٓا اُو۫ت۪يتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَمَتَاعُ الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَز۪ينَتُهَا وَمَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ وَاَبْقٰى اَفَلَا تَعْقِلُونَ۟“Size şu hayatta verilen şeyler, bu dünyanın gelip geçici zevklerinden ve aldatıcı süslerinden başka bir şey değildir; oysa Allah katındaki nîmetler hem daha kaliteli, hem de süreklidir; hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?”(Kasas/60)
Yunus Emre de dünyanın geçiciliğine, geçici iskanla burada bulunduğumuza vurgu yapanlardandır:
Sular hep aktı geçti
Kurudu vakti geçti
Nice han nice sultan
Tahtı bıraktı geçti
Dünya bir pencereydi
Her gelen baktı geçti.
Martin Lindsay; “dünya bir terzi dükkanıdır, ölçüyü veren gider,” der. Hasan Basri’de (Rh.a) der ki: “Mü’min kişinin şu üç hususu unutması yakışık almaz: ‘Dünyayı, dünya nimetlerinin geçiciliğini ve ölümü.” Gerçekten şu dünya hayatı göz açıp kapayıncaya kadar çarçabuk geçiverir. Şu nimetlerin hiçbiri kalıcı değildir. Ölüm ergeç her faninin kapısını çalar. Dünya hayatı gelip geçicidir. Hz. Mevlana’nın şu sözünü de, her daim anarım: “Dünya süslü bir geline benzer. Her önüne gelene göz kırpar, ama kimseyle evlenmez.”
Şemsettin ÖZKAN
20.02.2025 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-suskunduvar.com