(Toplumsal ilişkiler 1194)
يَٓا اَيُّهَا الْاِنْسَانُ مَا غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرٖيمِۙ
اَلَّذٖي خَلَقَكَ فَسَوّٰيكَ فَعَدَلَكَۙ
فٖٓي اَيِّ صُورَةٍ مَا شَٓاءَ رَكَّبَكَؕ
“Ey insan, ‘sonsuz Kerem sahibi’ olan Rabbine karşı seni ne(ler, kimler, hangi nimetler ve yetkiler)aldatıp gururlandırmıştı?
(Hangi şeytani odaklar ve hangi imkân ve iğvalarla sizi kandırıp Hakk’tan ve hayırdan caydırmıştı?)” (İnfitar/6)
“Ki O (Rabbin) seni (hiç yoktan) yarattı, ’sana bir düzen içinde biçim verdi’ (ve donattı) ve seni bir itidal üzere kıldı (dengeni koruyacak şekilde ayarladı).” (İnfitar/7)
“Dilediği bir surette (ve en güzel şekilde) seni tertib etti
(organlarını uyarladı).” (İnfitar/8)
‘Evet iyisin ama neye yarıyor ki iyi olman’ cümlesi daha çok kimler için kullanılıyor? Suya sabuna dokunmayan kişiler için değil mi? Bu yüzden fedakarlık şart değerli dostlar.
Oscar Wilde; “bir insanın sizi ne kadar sevdiği, gösterdiği ilgiden, girdiği riskten ve verdiği mücadeleden belli olur” derken, vurgulamaya çalıştığı da bu değil midir? Biraz gayret gerekiyor. Vefalı olmak lazım.
Her şeyden önce insan bu vefayı kendini yoktan yaratan onu hiç bırakmayan Rabbine göstermelidir. İlgisi, O’nun uğruna gireceği mücadele ve riskler mutlaka olmalıdır. Bu konuda asla uğraşlardan kaçınmamalıdır. Rabbine karşı bu tutum, tavır ve davranışlarda bulunan kişi insanlara karşı da bu vefayı gösterecektir elbette.
İlgi göstermek aslında sevgi göstermek anlamına da geliyor bir bakıma. İlgi sevgiye yönlendirdiğine göre bu kişi sevdiği için risklere de girecektir. Risklere giren de sizin için elbette mücadeleden de kaçmayacaktır. Sevginin, ilginin de yaptırım gücü bu değil mi zaten.
Şemsettin ÖZKAN
03.10.2023 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com