BANA SEVDİĞİNİ SÖYLEME HİSSETTİR

(Toplumsal İlişkiler 1301)

يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ
O hâlde, ey iman edenler; neden içinizden bazılarının sözleri ve davranışları birbirine uymuyor? Allah yolunda fedâkârlık konusunda iddialı sözler sarf ettikten sonra, neden kararlılığınızı yitirip zaafa düşüyorsunuz? Niçin yerine getiremeyeceğiniz taahhütlerin altına giriyor, yapmadığınız ve yapamayacağınız şeyler söylüyorsunuz?” (Saf/2)

Şems-i Tebrizi; bana sevdiğini söyleme hissettir” derken, niçin davranışa ve hissettirmeyi ön plana çıkarıyor dersiniz? Davranışlar niçin sözlerin önüne geçer. Hissetmek niçin çok önemlidir? Nedir hissetmek?

            Hissetmek demek; fiziksel bir uyarıyı duymak, sezmek, farkına varmak, anlamak, addetmek, bir şeyden etkilenmektir. Hissetmekte yanlış yoktur, ama konuşunca yanlış konuşulabilir duygular asla yalan söylemez. Ama sözlerde gerçekler de vardır, pembe yalanlarda olabilir.

           Edith Wharton der ki; “yanlış düşünebilir, yanlış anlayabilir veya yanlış yapabilirsin ama yanlış hissedemezsin.” Hata yapmayan hiçbir şey yapmamış demektir.

            Ancak bir şey yapmayanlar hata yapmaz. Hayatta yapılan en büyük hata kendini hatasız sanmaktır. Albert Einstein, bir hatayı iki kere tekrar etmeyen insanı mükemmel  kategorisine sokar.

            ‘Yanlış hissedemezsin’ mevzuna gelince; hissettiğin şeye göre bu hal değişiklik gösterir. Âşık olduğunu hissedersin ama aslında âşık değilsindir sadece bir hevestir seninki. Kendini mutsuz hissedersin, aslında mutsuz da sayılmazsın. Kendini yorgun hissedersin ama yorgun da değilsindir. Bunları sadece kalbinden, aklından geçirirsin. Hissettiğin şeylerin doğru olduğunu düşünürsün ama koca bir yanlışın içindesindir. Velhasılı hisler gerçekçidir, esaslıdır fakat her zaman doğru olmayabilir.

           İşin en acı yanı ne biliyor musunuz insanın hislerini öldürmeye çalışmasıdır. Bu yüzden insanların çoğu kırgın ve küskündür. Adam resmen hislerini köreltmeye, küflendirmeye çalışıyor. Bu hal kötünün de kötüsü. İnsan olmaktan çıkmak gibi bir şey.

          Lakin herşeye rağmen sevgi sözcüklerini kullanmak iyidir. Sevgi ve güven aşılamanın ilk basamağıdır dili güzel kullanmak. Sevgi sözcükleri fısıldamak. Sevgili Peygamberi- mizin;  “Biriniz kardeşini (Allah için) seviyorsa, ona sevdiğini söylesin.” (Ebû Dâvud, Edeb 122, 5124; Tirmizî, Zühd 54, 2393) diye buyurduğunu biliyor muydunuz değerli dostlar?

          Ama Şems-i Tebrizi hissettir derken; “bana yalandan seni seviyorum deme” öyle sevdiğini söyle ki bana, o söz ta ruhuma işlesin diyor. Lafa gelince yarış atı, icraata gelince sütçünün eşeği olmamak lazım. Çünkü sevgi konusu ciddi bir eylemdir. 

Şemsettin ÖZKAN

18.01.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.