(Toplumsal İlişkiler 1080)
وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهٖ
نَفْسُهُۚ وَنَحْنُ اَقْرَبُ اِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرٖيدِ
“Şu kesin bir gerçektir ki, insanı elbette Biz yarattık ve (her an) nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduğunu (ve içinden neler geçirip durduğunu dahi) biliriz. Biz ona şah damarından daha yakınız. (Bütün organlarını, organizmalarını, hücre yapılarını ve hayat sırrını her an, Biz yaratıp yararlandırmaktayız.)” (Kaf/16)
Aslında insanların asıl sorunu ne şu, ne bu? Temel konu ne biliyor musunuz? Anlaşılmak… Bu konu, kadınlarda belki biraz daha fazla. Erkeklerde daha mı az? Yok öyle değil, işte tekerlek farkıyla biraz daha kadınlar öndeler, o kadar işte.
Üstad Necip Fazıl der ki; “bana bir ben lazım, bir de beni anlayan… Beni bir ben anlarım, bir de beni Yaratan.” Derdimi sorunumu ancak ve ancak yüce Allah’a açarım, zira benim bu halimden, ancak o anlayabilir ve meselemi de ancak o çözebilir, demek istemektedir. Demek oluyor ki, insanın anlaşılamama gibi bir derdi vardır ve bu dert, onu perişan etmektedir. Bu yüzden mutsuz ve huzursuzdur insanoğlu.
Anlaşılamamak, iletişim kanallarını açık tutamamak belki de çağımızın insanının en önemli sorunu olmaya aday gözüküyor gibi. Çünkü insanlar her geçen gün biraz daha yalnızlığa doğru itiliyor.
Burada söz konusu olan yalnızlıkta en önemli faktör insanın kollektif imece usulü yaşayış biçimlerinden uzaklaşıp teknolojinin ve çağdaşlaşmanın da etkisiyle bireyselleşmesidir.
Osho der ki; “ dinleyeni olmadığı için değil, anlayanı olmadığı için yalnızlaşır insan.” Doğrudur, dinleyen bir şekilde belki bulunabilir ama ya anlayanı her zaman bulabilir miyiz? Zor. Zaten en büyük sıkıntı da insan için onu anlamayanlar içinde kalması değil midir? Düşünün sağım anlamayan, solum anlamayan. Giden anlamayan gelen anlamayan.
Sorun bu anlaşılmazlık ikliminde insan ne yapabilir ki? Olsa olsa payına kopkoyu bir yalnızlık düşecek. Anlaşılmazlık, çok koyu düşecek sükut suretinde yalnızlığımızın üstüne ama.
Şemsettin ÖZKAN
11.06.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com