(Toplumsal İlişkiler 1834)
وَاِذْ اَخَذْنَا م۪يثَاقَكُمْ وَرَفَعْنَا فَوْقَكُمُ الطُّورَۜ خُذُوا مَٓا اٰتَيْنَاكُمْ بِقُوَّةٍ وَاذْكُرُوا مَا ف۪يهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
“Hani, (Tevrat ile amel edeceğinize dair) sizden sağlam bir söz almış, Tûr dağını da tepenize dikmiş ve “Sakınasınız diye, size verdiğimiz Kitab’ı sıkı tutun, onun içindekileri düşünün (gafil olmayın)” demiştik.” (Bakara/63)
Ağzından çıkanı kulağı duyan insanlar her zaman baş tacı edilmeye layık insanlardır. Çünkü düşünerek konuşurlar. Lafın nereye gideceğini hesap ederler. Özü sözü birdir onların.
Aristoteles; “akıllı insan, düşündüğü her şeyi söylemez. Fakat söylediği her şeyi düşünür” derken, akıllı bir insanın nasıl olması gerektiğini anlatır. Konuşur ama ne konuştuğunu bilir, düşünür ama her ağzına geleni söylemez. Lakin ne söylerse söylesin onu düşünür. Sorumluluk alır ve hisseder.
Hissedebilen insanlarla susarak da anlaşabilirsiniz” Biraz susmayı,biraz durmayı,biraz uzaklaşmayı deneyin. Zamanla hislerinizin sizi yanıltmadığını göreceksiniz.
Neticede iyilik yolunda hislerimiz bizimle beraber. Şahsi kanaatim sükuti sohbet yapanların (susarak konuşanların) çoğu hissetmeyi beceren, iyiliğe meyyal olanlardır. Ama kötülük yolunda da, olumsuz düşüncelerimiz, bunları ölçmeden biçmeden söylememiz, başımızın belasıdır.
Hz. Mevlana’nın; “dünyada olabilecek her bir olay için, misal âleminde sayısız ihtimal uyur. Siz ağzınızdan çıkardığınız sözlerle, o ihtimalleri uyandırırsınız. Güzel kelimeler söyleyin ki, güzel ihtimaller uyansın. İnsanın kaderine müdahalesi buradadır” sözünden çıkaracağımız ders, akıllı bir insandan beklenenin, sözünü tartarak konuşmasıdır. Atalarımızın dediği gibi dokuz yutkunup bir konuşmaktır. Ne dediğini bilmektir. Güzel şeyler düşünmektir. Her aklına eseni söylememektir. Ne söylediğini de bilmektir. Verilen sözlere sadık kalmaktır.
Şemsettin ÖZKAN
04.07.2025 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuranvemeali.com
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com