(Toplumsal İlişkiler 1775)
وَاِذَا تَوَلّٰى سَعٰى فِي الْاَرْضِ لِيُفْسِدَ فٖيهَا وَيُهْلِكَ الْحَرْثَ وَالنَّسْلَ وَاللّٰهُ لَا يُحِبُّ الْفَسَادَ
“İş başına, iktidara geldikleri, dünya liderliğini ele geçirdikleri, Kurân’ı ve Kur’ân hükümlerini engelleyerek, dünyayı, halkı istedikleri istikamette yönlendirdikleri zaman, yeryüzünde, ülkelerde fesadı yaymak, kadına ait değerleri, kazanç ve gelir düzenini bozmak; tabiatı, toprağı tahrip edip ürün veremez hale getirmek; ilmî araştırmaları, Kur’ân üzerinde çalışmayı, derinleşmeyi baltalamak; nesillere hayat hakkı tanımamak, tohumları, bitkileri, ürünleri bozma planları uygulamak; gençleri mahvetmek için çalışırlar, koşuştururlar. Allah bozgunculuğu sevmez.” (Bakara/205)
Zorba ve soyguncular bir toplumda revaçta ise bir şekilde toplumun bir kesimi bunlara özenebilir, onlara meyledebilirler. Niye böyledir? Çünkü toplum ahlaken zayıflamıştır da ondan.
André Monterio; “ahlakı zayıf, terbiyesi kıt toplum; içindeki zorba ve soygunculara hayranlık duyar” derken, tam olarak vurgulamaya çalıştığı da bu değil midir? Ahlakın yerlerde süründüğü terbiyeden yoksun topluma temiz toplum olması için ne verdiniz de ne istiyorsunuz? Toplumu önce eğitim yoluyla iyiye, güzele yönlendireceksin ki, bir beklentin olsun. Helal iki liranın, haram üç liradan üstün olduğunu, insanların bilinçaltlarına yerleştireceksin ki değişim iyi yönde olsun.
Cicero dünyanın 2000 yıldır değişmeyen ahlakı zayıf, terbiyesi kıt, kapitalist düzenini şu şekilde eleştirir bu belki de onun idam edilmesine yol açar:
1- Fakir çalışır.
2- Zengin sömürür.
3- Asker her ikisini de korur.
4- Mükellef üçü için öder.
5- Serseri dördünün adına istirahat eder.
6- Ayyaş beşi için içer.
7- Bankacı ilk altıyı dolandırır.
8- Avukat ilk yediyi kandırarak savunur.
9- Hekim sekizini de öldürür.
10-Mezarcı dokuzunu da gömer.
11-Politikacı 10’lar sayesinde yaşar.
Cicero dürüst bir adamdır. Söyledikleri yanlış değildir. Toplumun yapısını iyi etüt etmiştir. “Roma neden yıkıldı?” sorusuna Cicero’nun cevabı: Çok ve güzel konuştuk, fakat bilgisizdik!” şeklinde olmuştur.
Burada toplumu yönetenlerin de toplumun şekillenmesine olumlu ya da olumsuz katkılar sunduğu muhakkaktır. Politika zemini öyle çok sağlam değildir. Çok dikkatli olunması gerekir. Vaatler havada uçuşur ama bini bir para etmez. Şartlar zorlar veya zorlamaz söylediklerinden cayabilirler. Yapma makamıdırlar, sızlanma, acınma şikayet etme makamı değillerdir. Geliniz onlar için söylenmiş birkaç sözle konumuzu bitirelim:
* Politikacının hayatının yarısı seçmeni, öbür yarısı birbirini aldatmakla geçer. Mark Twain
* Demokrasi, finansal oligarşiyle uyumlu değildir. Che Guevara * Hükümettekiler akıllarının sonundadırlar artık çünkü oraya kadar gelmeleri, çok vakit almıştır. Desmond Mc Carthy
* Sırtı yere geldikten sonra kazanmış olmak, yalnız siyaset alanında görülür. Edgar Fause
* Bütün devrimler buharlaşıp gider ve ardında yeni bir bürokrasi balçığı bırakır. Franz Kafka
* Siyaset bir ilim değil, bir sanattır. Otto von Bismarck
* Siyaset cambazlığına giren bir adam, iradesine dikkat etmelidir çünkü siyaset karakteri bozar. Otto von Bismarck
* Siyasette kuraldır; müttefiklerini herkesin yanında öv, sonra arkalarından konuş. Palmiro Togliatti
* Ülke çapındaki bir adayın insanların hatırlayacağı şeyler söylemesi tehlikelidir. Eugene McCarthy
Şemsettin ÖZKAN
06.05.2025 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com
5-neoldu.com