AHLAKI BOZUK BİR TOPLUMDA YALNIZLIK ŞİFADIR

(Toplumsal İlişkiler 1428)

وَاِذَٓا اَرَدْنَٓا اَنْ نُهْلِكَ قَرْيَةً اَمَرْنَا مُتْرَفٖيهَا فَفَسَقُوا فٖيهَا فَحَقَّ عَلَيْهَا الْقَوْلُ فَدَمَّرْنَاهَا تَدْمٖيراً
“Biz bir ülkeyi (ve düzeni) helak etmek (ve çökertmek) istediğimiz  zaman, oranın “mütref”lerine (yani; haksız ve hesapsız nimet ve servetle şaşıran ve devlet imkânlarıyla  şımaran, ülkenin ileri gelen kimselerine) emrederiz (onlara fırsat veririz) ki, orada her türlü  fısk-u fesadı (haksızlık ve hayâsızlığı) yapsınlar… Böylece orası için (azap ve helak) sözümüz hak olur. Biz de o (diyarı ve düzeni) darmadağın edip (yerin dibine batırırız.)” (İsra/16)

İnsanlığın en önemli nedir diye sorsanız şüphesiz hiç tereddüt etmeden “ahlak” derim. Ahlak yoksa insanlık da yok.

Ahlaksızlık yaygınlaşmışsa toplum da bitmiş demektir. Çöküş hızlanmıştır demektir.

             Hz. Ali (r.a) efendimizin; “ahlakı bozuk bir toplumda yalnızlık şifadır” buyurması, ahlakın önemini bir kez daha gözler önüne serer. Evet ahlak kendi kendine olmaz. Toplum içinde icra edilir. Yalnız olmaz ahlak.

             Eğer bir toplum zıvanadan çıkmışsa, oradan uzakta inzivada bulunan daha hayırlıdır. Hele hele ahir zamanda. Ebu Hüreyre (r.a) den rivayet edilen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Yakında büyük fitneler olacak, o fitnelerde (yerinde) oturanlar ayaktakilerden, ayaktakiler yürüyenlerden, yürüyenler koşanlardan, daha hayırlı olacaklar. Kim o fitne içinde bulunmuş olursa, ondan uzak dursun. O zaman bir iltica yeri, sığınacak mekân bulursa ona sığınsın.” (Sahihu’l-Buhari VIII, 92; Tefriru’l-Kurani’l-Azim II, 43; Sunenu İbn-i Mace, II, 3961.)

           “Bütün cihanı araştırdım güzel ahlaktan daha üstün bir liyakat bulamadım” der Hz. Mevlana. Ahlak, ahlak nedir bu ahlak? Ahlâk, insanın kendisi dahil, varlıkla ve insanlarla ilişkilerinde nasıl davranması ya da davranmaması gerektiğini gösteren değer yargıları bütünüdür. Ahlâk, bir toplumda genel olarak uyulması beklenilen kurallar ve yapılması gereken görevlerin tümüdür. Ahlaksızlık toplumları yıkan bir harekettir. Ahlak her şeyden önce gelir. En iyi insanlar ahlakı güzel olanlardır. Hz. Muhammed (s.a.v) ahlakın zirvesidir.  

            Bir başka ifadeyle ve en güzel anlatımıyla ahlak “hulk” kelimesinden gelir. Bir insanın tabiatı demektir. Allah’ın boyasıyla boyananlarda hâliyle Allah’ın ahlakı hakim olur. Biz de ahlakı bu manasıyla biliriz. Şu günlerde ahlak ya da etik adı altında tarif edilen şeyler, insanların belli maksatlarıyla kendilerine göre kurguladıkları toplumsal bir etiktir ama İslam ahlakı değildir.

Şemsettin ÖZKAN

24.05.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-soularlaislamiyet.com

5-1000kitap.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir