İNSAN EŞİ İLE İTİBAR KAZANIR EŞİ İLE DEĞERLENİR EŞİ İLE CENNETE YÜRÜR EŞ KALBİN ÇİÇEĞİDİR SEVGİ İLGİ TATLI SÖZLE AÇAR UNUTMAYIN Kİ YOL GÜZELSE YOLDAŞINDANDIR

(Toplumsal İlişkiler 1716)

وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ  

“Kendilerinde sükûnet bulup, huzura eresiniz diye, kendi cinsinizden eşler yaratıp, aranızda sevgi, aşk ve merhamet peydah etmesi de, O’nun varlığının, kudretinin ve yeniden diriltmesinin delillerindendir. Bunlarda gelişmeye devam eden, tefekkür-düşünme ağına sahip, faydalı sonuçlar elde edebilen toplumlar için, Allah’ın kudretini, kurduğu düzeni gösteren deliller, birçok dinî ve sosyal konunun çözümüne işaretler vardır.” (Rum/21)

Kime ait olduğu yazmayan bir sosyal medya paylaşımda; “insan eşi ile itibar kazanır, eşi ile değerlenir. Eşi ile cennete yürür. Eş; kalbin çiçeğidir, sevgi, ilgi, tatlı sözle açar. Unutmayın ki; yol güzelse, yoldaşındandır” denilmesinde çok güzel tesbitler var.

          Birincisi ve en önemlisi hayatta yapılacak en mühim işin iyi eş seçimi olduğudur. Evlilik deyince de hemen aklımıza eş seçimi geliyor. Aslında yeni bir dünyada ya da gezegende yaşamayı seçiyoruz kendimize. Bunu bir de üstelik hayat arkadaşımızı seçmek ya da bulmak şeklinde değişik bir ifadeyle tanımlamaya çalışıyoruz.

          Hz. Mevlana’nın ifadesiyle; “bir evliliği sürdürmenin en kötü yolu, eşlerin birbirinin özgürlüğünü engellemesidir. İki kuşu birbirine bağlarsan dört kanatlı olur, ama uçamazlar” dediği gibi bir evlilik hayatı, eşlerin birlikte hayal kurmadan hayat arkadaşı olsalar da, mutlu ve huzurlu olabilirler mi? Ya da dört kanatlı olmuşlar, ama kanatları bağlı olduğundan acaba uçabilecekler mi?

          O zaman bir evlilik nasıl olmalıdır? Hatice Kübra Tongar’ın dediği gibi; “evlilik hayat arkadaşı olmak değil, hayal arkadaşı olmaktır.” Evliliğe bu açıdan bakmak elzemdir dostlar! Evliliği rutinin dışına çıkarmaktır bu eylem. Bir iş yerinde çalışır gibi patron işçi ilişkisi gibi aşırı kuralcı olmanın önüne geçmektir. Eşlerin birbirlerinin karşısına geçip, birbirlerine cicim ayları geçtikten sonra, el kol sallamanın, ben sana sorarım, türünden meydan okumaların, önüne geçmedir bu hayal kurmak.

         Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu da; “dünyanın en mutlu insanı kimdir diye sorsalar, eş seçimini doğru yapanlar derdim” derken, verdiği mesaj da iyi eşi bulmaktır. 

         O halde nedir evlilik (eş seçimi?) Evlilik deyince, iki yabancının farklı değerler, kısmen ya da tamamen farklı kültürlerle ve iki ayrı aile öyküsüyle bir araya geldikleri ve kendilerini yeniden tanımladıkları, yeni ve özel bir yapı akla gelir. Üstat Necip Fazıl; “hayırlı bir eşi Allah’ın kuluna bir ikramı, hayırsız bir eş ise dünyanın en ağır imtihanı,” olarak görür.

        Peki iyi eş seçiminde kriterler ne olmalıdır? Hz. Mevlana; “İyi bir evlilik iki şeye bağlıdır: Birincisi, doğru insanı bulmaya, ikincisi de doğru insan olmaya”derken, “kazan, kazan” formülünü uygular. Eşlerden biri önden biri arkadan değil, beraberce bu hayat yolunda yol alınması gerektiğini öğütler bize. İçtenliğin evliliğin can damarı olduğunun altını kalın çizgilerle çizer ve eşleri birbirine karşı dürüst olmaya çağırır. Sadece birinin doğru dürüst insan olması yetmez. İkisi de birbirlerine karşı güven vermelidir. Güven bunalımı olan bir evlilikte hayır yoktur.

        Eş deyip geçmemek lazım. İyi bir eş insana değer katar, itibarını yükseltir. Saliha bir eş bu dünyada saadet alametidir. Öbür âlem için de cennete vesile olma ihtimali yüksek. Üstelik insanın kalbinde açan en güzel çiçektir, iyi bir eş. Zira o çiçek, sevgi, ilgi vetatlı sözle açmaktadır. Hayat yolu güzelse, sebebi yoldan değil, yoldaşının güzelliğindendir.

Şemsettin ÖZKAN
08.03.2025 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir