NİCE HASTALIKLAR VARDIR ELDE OLMAYANI İSTEMEKTEN GELİR

(Toplumsal İlişkiler 1683)

اَلْهٰيكُمُ التَّكَاثُرُ
“Daha çok mal, servet, makâm, şöhret elde etme tutkusuna kapılarak dünyanın gelip geçici zevklerini çoğaltma yarışı ve bunlarla birbirinize karşı üstünlük taslama hastalığı, sizi öylesine derin bir gaflete düşürdü, insânî ve ahlâkî değerlerden uzaklaştırarak o kadar oyaladı ki,” (Tekasür/1)

Andre Gide; “nice hastalıklar vardır, elde olmayanı istemekten gelir” derken insanın doyumsuzluğunu gözler önüne sürer adeta. İnsan habire her şeyi ister de ister. Hiç bitmez bu istekleri. Ta ki onu kara toprak doyurana dek. 

             Muhammed Esed’in İslam’la müşerref olmasına neden olan Tekasür Suresi’nde geçen “Tekasür” kavramını şöyle açıklar: “Tekâsür terimi, “çoğaltma için ihtirasla çırpınma”, yani taşınır veya taşınmaz, gerçek veya hayalî kazançları arttırma ihtirası anlamına gelir. Yukarıdaki bağlamda bu terim, insanın, daha çok konfor, daha fazla maddî servet, insanlar veya tabiat üzerinde daha güçlü otorite ve kesintisiz bir teknolojik ilerleme için çırpınma saplantısını ifade eder. 

           Bu çabaların, başka her şeyi dışlayan bir şekilde aşırı bir tutku ile sürdürülmesi, insanı her türlü ruhî kavrayıştan ve dolayısıyla tamamiyle manevî/ahlakî değerler üstüne kurulmuş herhangi bir sınırlama ve kısıtlamayı kabullenmekten alıkoyar ve sonuçta yalnız bireyler değil, bütün bir toplum iç tutarlılığını ve dengesini ve böylece her türlü mutluluk şansını yavaş yavaş yitirir.”                                                                                                                        

          Hırs deyin, açgözlülük deyin, tatminsizlik deyin, her ne derseniz deyin, insanın bu doyumsuzluğu hasetliği, fesatlığı da beraberinde getirmiştir. Gore Vidal; “ne garip… Kazanmak insanlara yetmiyor. Diğerlerinin kaybettiğini de görmek istiyor…” derken, vurgulamaya çalıştığı da, insanın doyumsuzlukta vardığı son noktadır. 

          Bu hali onda onulmaz psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor lakin farkında değil. Yapması gereken ileride olana bakarken orta yolu bulacak ki, huzura ersin. Kendinden zenginlere bakacak onlar hepey ilerde, kendinden fakirlere bakacak kendisinden gerideler o halde bulunduğu duruma önce bir şükretmesini bilecek. Zira herkesin zengin olması mümkün değil.

Şemsettin ÖZKAN
03.02.2025 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir