İŞİ BİLEN YAPAR AZ BİLEN AKIL VERİR BİLMEYEN ELEŞTİRİR YAPAMAYAN ÇAMUR ATAR

(Toplumsal İlişkiler 1671)

اِنَّ الَّذٖينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ لُعِنُوا فِي الدُّنْيَا وَالْاٰخِرَةِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظٖيمٌ

“Kötülükten, günahtan haberi bile olmayan saf, temiz ve iffetli mümin hanımlara alçakça iftira atan ve günahlarından tövbe etmeyen o münâfıklara gelince; onlar, dünyada da, âhirette de lânete uğramışlardır ve onların hakkı büyük bir azaptır! Bunlar, delil yetersizliğinden dolayı dünya azâbından kurtulsalar bile, Hesap Gününde yakayı kurtaramayacaklar.” (Nur/23)

İş bilenin, kılıç kuşananındır diye boşuna dememiş atalarımız. Işi bilenler yapar, üretir. Bıdı bıdı yapıp insanın kafasını ütülemezler. Bilmeyenlerse malum iftira atar, çamur atarlar. Azıcık bilgi sahibi olanlar da akıl vermeye kalkışır.  

           Konfüçyus’un; “işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar” sözü bunun en güzel örneğidir. Bir işi yapamayan, edemeyenlere ne demeli? Yaptıkları tek şey vıdı vıdı yapıp karşısındakine çamur atmaktır.  

Mesele kusur bulmak değil, kusuru örtebilme becerisini gösterebilmektir.

           Hz. Mevlana da; “kusur bulmak için bakma birine, bakarsan bulursun. Kusuru örtmeyi marifet edin kendine, işte o zaman kusursuz olursun” derken, insana insanlarda hata arayıp durmaktan kaçınmasını önerir. Marifet, kusur bulmak değildir. Marifet, ayıpları örtmektir. Kusursuz olanı sevmek, insanın doğasında vardır. Önemli olan insanları hatasıyla, kusurlarıyla sevebilmektir. Çünkü hatasız dost arayan, sürekli kusur bulmaya çalışan, dostsuz kalacaktır. Dostsuz kalan insan da mutsuz olacaktır.

         Nice insanlar bilirim, tanırım. Dedikodudan uzak kendisini tamamen işine vermiş sürekli katma değer üretiyorlar. Öyle ki, çok çalışmaktan, gereksiz bir söz ve davranışına, asla tanıklık edemiyorsunuz. Bunlar sorunları da çözmeye talip olurlar. Bu konuda çaba sarfederler. Ya bir işi yapamayanlar? Onlar da bırakınız sorunu çözmeyi, sorunun bir parçası da onlar olurlar.

         İşi az buçuk bilenler de, o an buna akıl vermeye kalkarlar. Akıllar pazara çıkarılmış, herkes kendi aklını beğenmiş. Bu tiplerin çalışma biçimi de bu işte. Sanki akıl küpüler de, ona buna akıl vermeye kalkışıyorlar. 

Şemsettin ÖZKAN
22.01.2025 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir