NEDEN HEP YOKSULLARIN YOKLUK SINIRI BELİRLENİR NİÇİN ZENGİNLERİN TOKLUK SINIRI BELİRLENMEZ OYSAKİ DOYMAK BİLMEYEN ONLAR

(Toplumsal İlişkiler 1639)

يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُٓوا اِنَّ كَثٖيراً مِنَ الْاَحْبَارِ وَالرُّهْبَانِ لَيَأْكُلُونَ اَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَيَصُدُّونَ عَنْ سَبٖيلِ اللّٰهِؕ وَالَّذٖينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنْفِقُونَهَا فٖي سَبٖيلِ اللّٰهِۙ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ اَلٖيمٍۙ 

“Ey iman edenler! ’Ahbar/din bilginleri’ ve Ruhban/Kendini dine adamış’ ların birçoğu, insanların mallarını haksız yollarla yiyorlar ve Allah’ın yolundan alıkoyuyorlar. O k, mseler ki; Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamazlar onları elem dolu bir azapla müjdele.” (Tevbe/34)

Sosyal medyada kime ait olduğu yazmayan şu paylaşıma bir bakar mısınız; “neden hep yoksulların yokluk sınırı belirlenir? Niçin zenginlerin tokluk sınırı belirlenmez? Oysaki doymak bilmeyen onlar…” doğru söze ne hacet?                      

         Peki nedir bu yoksulluk sınırı denen şey? Yoksulluk sınırı, yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan minimum gelir miktarıdır. İlk defa 1990 yılında Dünya Bankası tarafından satın alma gücü paritesine göre yoksulluk sınırı günlük 1 Amerikan doları olarak tanımlanmıştır.                     

        Uygulamada ya da algılamada, yoksulluk kavramında olduğu üzere gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında uçurum kabul edilebilecek farklar bulunmakta ve ülkeler bazında sınır rakamlar farklılık göstermektedir. Neredeyse tüm ülkelerde yoksul olarak yaşayan vatandaşlar bulunmaktadır. Yoksulluk sınırı bu bireylerin durumlarıyla ilgili karar almada ya da yoksulluğun önlenmesi ile ilgili konularda yapılacak çalışmalarda kullanılan bir ekonomik araç oluşturmaktadır.
YOKSULLUK SINIRI NASIL HESAPLANIR?
      Yoksulluk sınırının hesaplanması ya da belirlenmesi, genelde normal bir yetişkin bireyin kabul edilebilir bir yaşam sürmesi için bir sene zarfında tüketeceği tüm kaynakların değerinin toplanmasıyla bulunur ve zamanla enflasyon oranında artış arz ederler. 

      Bu kaynakların en önemlisini yaşamak için kullanılan yerin kirası ya da gideri oluşturmaktadır. Bu yüzden, yoksulluk sınırı ile direkt bağlantılı olan ekonomistler emlak fiyatlarındaki iniş-çıkışları yakından takip ederler. ÜlkemizdeTÜRK-İŞ Konfederasyonunun yaptığı araştırmanın 2024 Eylül ayı sonucuna göre;
* Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  19.830,73 TL’ye,
* Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 64.595,21 TL’ye,
* Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 25.706,18 TL ’ye yükseldi.

         Anlayacağınız kapitalist dünyada yoksulluğun, açlığın sınırları belirlenmiş, fakat zenginliğin ve tokluğun sınırları belirlenmemiştir. Çünkü bu dünyada zenginliğe ve tokluğa sınır çizilemiyor. Sakın yoksulluğun nedeni de, fakirleri değil, zenginleri doyuramadığımızdan olmasın? 

Şemsettin ÖZKAN
21.12.2025 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-ntv.com.tr
5-turkis.org.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir