SONUNDA PİŞMAN OLMAMAK İÇİN DOSTU SINAMAK GEREK

(Toplumsal İlişkiler 1579)

يَا وَيْلَتٰى لَيْتَنٖي لَمْ اَتَّخِذْ فُلَاناً خَلٖيلاً 
“Eyvah bana! Ne olurdu, keşke ben filan (fasık ve facir kişileri) dost edinmeyeydim (hainlerin ve zalimlerin peşlerine gitmeyeydim).” (Furkan/28)

 Hz. Mevlana; “sonunda pişman olmamak için, dostu sınamak gerek” derken, dostu dost olmadan hemen evvel şöyle bir imtihandan geçirmenin faydalı olacağı kanaatindedir.

               Zira dostum dediğin, ya da diyebileceğin kişi, seni hakkaten seviyor mu, yoksa arkandan vuruyor mu? Bunu öncelikle tesbit etmenin, ileride meydana gelebilecek bazı olumsuzlukların, pişmanlıkların önüne geçmek için, dostu bir sınavdan geçirmek elzem gözüküyor. “Vay efendim, dost denemeden geçirilir mi? Ayıp oluyor,” dememek lazım.                                 

               Dost dediğin ayağını kaydıran değil, kaydığında seni yerden kaldırandır. İyi bir dostu olanın, asla aynaya ihtiyacı olmaz. Dost iyi gününde çağrınca koşarak gelen, kötü gününde ise çağırmadan, koşarak gelip gözyaşını silendir.                                        

               Dost nedir? Sevilen güvenilen yakın arkadaş, sıkı fıkı görüşülen kimse, gönüldaş demektir. Kendini ona yakın hissediyorsun. Derdini açıyorsun. Yediğin içtiğin ayrı gitmiyor. Yaralarına merhem oluyor. 

               Sadece mutlu güzel günlerinde değil, kötü gününde de seninle beraber oluyor. Seni arkadan vuran değildir dost. Dost acı söyleyen de değildir, acıyı bile tatlı söyleyendir dost.                           

                İşte o güzel dostları bulabilmek için, onları kendi renk ve karakterinize uygun seçmelisiniz. Bu yüzden de ileride pişman olmamak için önceden dostlarınızı bir sınava tabi tutmalısınız. Bu sınav herkes için farklı olabilir. Bu da doğal.

Şemsettin ÖZKAN
22.10.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir