YARINI İYİLEŞTİRMENİN TEK YOLU BUGÜN NEYİ YANLIŞ YAPTIĞINI BİLMEKTİR

(Toplumsal İlişkiler 1554)

قَالُوا يَٓا اَبَانَا اسْتَغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَٓا اِنَّا كُنَّا خَاطِـٖٔينَ 
“(Çocukları da:) “Ey babamız, bizim için günahlarımızın bağışlanmasını dile. Biz gerçekten (nefsimizin şeytani dürtüleriyle büyük) hataya düşenler (ve hıyanete yönelenler) oluverdik!” deyip (kötülüklerini itiraf etmişlerdi).” (Yusuf/97)

Ah şu insanoğlu yok mu? Baştan sona nisyan, unutan, hatanın binbir çeşidini rahatlıkla işleyebilen bir varlık. Hatta daha da ileri gidip hatasının bile farkına varmayanlar var. Bu ne aymazlık böyle. 

          Yarını iyileştirmenin tek yolu bugün neyi yanlış yaptığını bilmektir değerli dostlar! Bir an evvel tövbe edip, bir daha o yanlışı yapmamaya gayret göstermek gerekir. 

         İnsan öyle bir varlık ki, hem tövbe eder, hem de tövbesini çok rahat bozar. Aklı ile nefsi arasındaki meddi cezirlerde bocalar durur.Gün olur aklı galip gelir nefsini yener, gün olur devran döner bu sefer nefsi galebe çalar. Bu gelgitler arasında yaşar insanoğlu.

       Tövbe ya da tevbe insanın yaptığı hatadan ötürü özür dilemesini, yaptığı günahtan pişmanlık duyduğunu,mahçup olduğunu anlatır. Tövbe bir belge gibidir yani tövbe eden artık ben böyle bir yanılgıya yani günaha düşmek istemiyorum mesajı veriyor. Yaptığım yanlıştan ötürü özür dilerim diyor. Kasden bir daha bu yanlışı yapmayacağım demek istiyor.

        Ancak kazın ayağı hiç de öyle değil. İnsanoğlu sürekli error hata veriyor. Ömür boyu kendini resetlemesi gerek. Güncellemeleri yapması gerek. Yaptığı hataları unutmaması gerek. Gelin görün ki insanoğlu bu konuda da yetersiz ve herşeyi unutan özelliklere sahip. İnsan nisyandan unutan anlamına geliyor. Anlayacağınız sıkıntılar dizboyu.

       Hatalardan bir an evvel dönmek, yarınları iyileştirmenin tek yolu olarak gözüküyor. Kâra geçmek istiyorsan, yanlışlarına tez elden bugünden yol ver gitsin.

Şemsettin ÖZKAN
27.09.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir