(Toplumsal İlişkiler 1511)
لَا تَجْعَلْ مَعَ اللّٰهِ اِلٰهاً اٰخَرَ فَتَقْعُدَ مَذْمُوماً مَخْذُولاً
“(Sakın) Allah ile beraber başka ilahlar edinme, (İslam’a aykırı olarak; kendisine sığınılan, hükmü uygulanan ve rızası aranan kimselerin ve sistemlerin peşine düşme!) yoksa kınanmış ve kendi başına (yapayalnız ve yardımcısız) bırakılmış olursun (zelil ve hakir olup kalırsın).” (İsra/22)
Yalnızlığa acaba ne diye düşeriz? Niçin yalnızlık sorunlu bir ruh halidir? İnsan niçin yalnız kalır veya yalnızlığa itilir? Bu soruları daha da çoğaltmak mümkündür.
Esas dikkat çekmek istediğim modern çağımız ve sosyal ağların insanların kalabalıklar içinde yalnızlaşmasında oynadığı roldür. Evet psikolojik yönden güvensizlik, ekonomik yönden büyümeyle içe kapanıklık, psikiyatrik kişiye özgü bazı davranışlar sıralanabilir. Hele bir de pandemi süreciyle oluşan toplumun içe kapanmasını düşünürsek insanlar sosyal medya ile daha çok vakit geçirir oldular. Bu durum da insanların ‘kalabalıklar içinde yalnızlaşma’ sürecine katkı sundu.
Nevzat Tarhan her gelene; “bana yalnızlıktan daha mı iyi geleceksin, yoksa bana yalnızlığın güzelliğini mi hatırlatacaksın?” sorusunu sormamızı önerir. Her hâlükarda yalnızlığın güzelliğine vurgu yapar. Yalnızlığın kötü tarafları olsa da, iyi tarafları da var elbette. Sanatçı ruhlu insanların yalnızlığı sevmeleri de bu yüzdendir. İlham gelir sessiz ve yalnız kaldıklarında ve içleri sükun bulduklarında.
Biri geldiğinde çok seviniyor, onu çok özlediğinizi sanıyorsanız, bilin ki o size yalnızlıktan daha iyi geliyordur. Hasret kalmışsınızdır ruhu güzel bir insana.
Lakin onun gelmesi sizi hüzne garkediyorsa, elem ve acılara salıyorsa sizi, o zaman da yalnızlığın güzelliğiyle hemhal olacaksınız anlamı taşıyordur bu hal. Sizin içe kapanmanıza yol açacaktır onun bu gelişi. Çünkü gelişiyle size stres yüklüyordur. Sizi geriyordur kimbilir?
Şemsettin ÖZKAN
15.08.2024 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com