ÇOCUKLARINIZI TERBİYE ETMEYE ÇALIŞMAYIN ZİRA ZATEN SİZE BENZEYECEKLERDİR KENDİNİZİ TERBİYE EDİN YETER

 (Toplumsal İlişkiler 1494)

قَدْ اَفْلَحَ مَنْ زَكّٰيهَاۙ وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسّٰيهَاؕ 
“Evet; bütün bunlara yemin olsun ki, benliğini günah kirlerinden arındıran, kesinlikle kurtulmuştur!” (Şems/9)
“Onu kötülüklerle kirletip karartan ise, en büyük felâkete uğramıştır!” (Şems/10)

Bir sosyal medya paylaşımında; “çocuklarınızı terbiye etmeye çalışmayın. Zira zaten size benzeyeceklerdir. Kendinizi terbiye edin” denilmesi, ne kadar manidar değil mi?

             İnsan önce kendini terbiye etmeli değil mi? Kendini düzeltemeyen çocuğunu düzeltebilir mi? Sen sigara içerken, çocuğuna “içme” demen ne kadar etkili olacak ki?             

            İnsanoğlu kendi gözündeki merteği görmez, gider elin gözündeki çöpü eleştirir. Kendisindeki büyük kusurları görmeyip, başkalarının küçük kusurlarını söz konusu dedikodu yapar, çekiştirir ve kınar. Bu yüzden anne ve babalar çocuklara örnek model olmalıdırlar.

         Eğitimin temelinde de bu vardır. Hoca, muallim, öğretmen, müderris, eğitmen talebelerine misal olmak zorundadır. İmam-ı Azam Ebu Hanife’ye bir öğrenci velisi gelerek, çocuğunun her gün bal yemesinden şikayet ederek bundan vazgeçirmesi için ricada bulunur. Çocuk kırk gün sonra bal yemeyi bırakır. Bırakınca veli teşekkür için gelerek çocuğun bal yemeyi kırk sonra bıraktığını ve neden bu kadar gün geçtiğini sorar. Büyük İmam, kendisinin de sürekli bal yediğini, bal yemeyi ancak kırk gün geçtikten sonra kesin bıraktığını, ondan sonra çocuğuna bal yemeyi bırakmasını isteğini anlatıp bu yüzden bırakmış olabileceğini söyler.

         İnsan kendisinden bihaber başkalarını eleştirip, ayıplar durur. Hiç kendi kusurlarına bakmaz. O şöyle bu böyle ya ben nasılım diye nefsine sormaz. Yargılar durur başkalarını. Bu yüzden atalarımız iğneyi başkalrına çuvaldızı kendine batır demişlerdir. Sen kendini bir düzelt hele…

         Hz. Mevlana’nın; “öğüt verecek insana değil, örnek olacak insana ihtiyaç var. Fetva veren çok olur, ama takva ile yaşayan zor bulunur” dediği gibi, örnek model insan olmak zorundayız.   

Şemsettin ÖZKAN

29.07.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.