(Toplumsal İlişkiler 1492)
يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُٓوا اِذَا قُمْتُمْ اِلَى الصَّلٰوةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَاَيْدِيَكُمْ اِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُؤُ۫سِكُمْ وَاَرْجُلَكُمْ اِلَى الْكَعْبَيْنِؕ وَاِنْ كُنْتُمْ جُنُباً فَاطَّهَّرُوا وَاِنْ كُنْتُمْ مَرْضٰٓى اَوْ عَلٰى سَفَرٍ اَوْ جَٓاءَ اَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَٓائِطِ اَوْ لٰمَسْتُمُ النِّسَٓاءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَٓاءً فَتَيَمَّمُوا صَعٖيداً طَيِّباً فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَاَيْدٖيكُمْ مِنْهُؕ مَا يُرٖيدُ اللّٰهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلٰكِنْ يُرٖيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
“Ey iman edenler! Namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın.) Eğer cünüpseniz temizlenin (gusül yapın); eğer hasta veya yolculukta iseniz, ya da biriniz ayakyolundan (hacet yerinden) gelmişse, yahut kadınlara dokunmuş (cinsi temasta bulunmuş) da (gusül için) su bulamamışsanız, bu durumda, temiz bir toprakla teyemmüm edip (hafifçe) yüzlerinize ve ellerinize ondan sıvazlayın. Allah size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimeti tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz. (Allah’ın size olan nimet ve faziletlerini fark edip kıymetini bilirsiniz diye bu öğütler yapılmaktadır.)” (Maide/6)
Abdest almadaki güzellikleri biliyor muydunuz? Neler yok ki neler? Başlı başına bir ibadettir abdest, başlı başına bir dünya harikasıdır abdest almak.
Bilenler bilir ondaki güzellikleri. Her şeyden önce abdesti bozan durumlarda vücuttaki durağan (statik) elektrik yükü normalin üstüne çıkar. Bunu önlemenin yolu abdest almaktır. Örneğin normal abdesti bozan hallerde (tuvalete gidince, uyuklayınca, bayılınca vb) auradaki statik elektrik dört katına çıkar. Aurada bir patlak çatlak meydana gelir. Auranın normal düzeni bozulur. Normale dönmesi için abdest almak iyi gelecektir.
Boy (gusül) abdesti almayı gerektiren durumlarda bu elektrik yükü on iki katına çıkar. Auranın düzene girebilmesi için banyo yapılması yani gusül abdesti alınması gerekir. Su olmadığı hallerde bu abdest teyemmüm (toprakla alınan abdestle) yapılır. Topraklama sistemle vücutta aşırı yükselen durağan elektrik böylece normale döndürülür. Abdest böyle mükemmel bir temizleme, stres atma, rahatlama eylemidir.
Bunların dışında öfkeyi giderme, yorgunluğu alma, yüksek tansiyonu düşürme, başağrını giderme, uyuklamayı önleme gibi etkileri de vardır. Stresi de giderir.
Ahmet Polat ve Zeki Yaka “Hikmeti Teşri Bağlamında Abdest, Namaz ve İnsan Sağlığı İlişkileri” adlı çalışmalarının hemen girişinde, şu tesbiti yapmışlardır: Yapılan bilimsel çalışmalarda abdest ve namazın sindirim, solunum ve dolaşım sistemlerinin çalışmasına büyük katkı sağladığı; asfeksi, (oksijen yetersizliğinden ileri gelen boğulma) nevroz, (kaygı, olumsuzluk, kendinden şüphe duymaya yol açan rahatsızlık) trahom, (bir çeşit göz hastalığı) sırt ağrıları ve kabızlık vd. hastalıklara iyi geldiği bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Abdest için en önemli tesbit sevgili Peygamberimiz yapmıştır. Günahlarından arınmış tertemiz bir insan olarak anlatılmış abdest alan mümin. Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işittiğini söyledi:
– “Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?” Sahâbîler:
– O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz, dediler. Resûl-i Ekrem:
– “Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder” buyurdular. (Buhârî, Mevâkît 6; Müslim, Mesâcid 283. Ayrıca bk. Tirmizî, Emsâl 5; Nesâî, Salât 7; İbni Mâce, İkâmet 193)
Şemsettin ÖZKAN
27.07.2024 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-dergipark.org
4-islamveihsan.com