(Toplumsal İlişkiler 1461)
قُلْ لَنْ يُصٖيبَنَٓا اِلَّا مَا كَتَبَ اللّٰهُ لَنَاۚ هُوَ مَوْلٰينَاۚ وَعَلَى اللّٰهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
“De ki: “Allah’ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmeyecektir. O bizim Mevlâ’mızdır. Ve mü’minler yalnızca Allah’a tevekkül etmelidirler.” (Tevbe/51)
Hz. Mevlana; “arayan başka, bulan başka, olan başka” derken, mukadderatta ne varsa o olacaktır demeye getirir sözü. Bu yüzden bizim istediğimiz gibi gelişmeyebilir olaylar der.
Her ne kadar tedbiri almak insan için yüzde yüz gerekli olsa bile tedbirin takdiri bozamıyacağını bilmek zorundayız.
Takdir konusu Mesnevi’ de Firavun ve Hz. Musa’nın hikayesi ile işlenir. Firavun, rüyasında Hz. Musa’nın doğacağını görür. Saltanatını korumak için, tedbir alarak bütün eşleri birbirinden ayırır. Ancak ilahi kudret karşısında bütün tedbirleri geçersiz olur, Hz. Musa doğar. Müneccimlerden bu çocuğun doğduğunu öğrenince, o yıl doğan bütün erkek çocukları öldürtür. Hz. Musa’ nın annesi, çocuğunu ölümden korumak için beşiğiyle Nil Nehrine bırakır. Beşik suda sürüklenir ve Firavun ‘ un sarayına gelir. Firavun’ nun hanımı nehirden gelen bu çocuğun ölümüne mani olur, onu himayesine alır. Böylelikle Firavun’ nun bütün tedbirleri boşa gider, can düşmanı olduğunu bilmeden , Hz. Musa’yı evinde büyütür. ( Mesnevi, III / 843-980)
Meselelere sevgili Peygamberimizin; “yarabbi bana eşyanın hakikatini göster” bilinciyle bakarsak, arayan, bulan ve olanlardaki başkaların hikmetini çözebileceğiz. Bize göre şer olanlar, belki de hayırlı olacak, hayır gibi gözükenler de, şer olacak kimbilir?
Şemsettin ÖZKAN
26.06.2024 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-semazen.net